2013. április 22., hétfő

Amikor semmi nem jön össze...

Vannak a horgászember életében olyan napok is, amikor semmi nem jön össze. Napok amikor minden összesküszik ellenünk. Biztosan mindenki élt már át ilyen napokat, azonban mivel ezekre senki nem büszke, rikán írja meg az ember a történteket. Nekem az utóbbi másfél évben a szokásosnál is több ilyen rossz napom van, de a mai egy igazi rémálom volt. Talán utoljára egy horgászújság hasábjain olvastam hasonlóan szerencsétlen napról. Pont a szörnyűsége miatt gondoltam, hogy megírom történteket.


A történet 4:30 perckor kezdődik. Riaszt a telefonom. Nyúlok érte, hogy ne ébredjen fel életem párja is, de egyszerűen ki tudja miért nem bírom kikapcsolni a riasztást. Majd egy perc szenvedés után kénytelen vagyok az egész telefont kikapcsolni. Így legalább elhallgat. No mindegy legalább felébredtem... Kávé, cigi, öltözés.
Irány horgászni. A robogóm gyorsan falja kilométereket, az indulástól számított húsz percen belül meg is érkezek az egyik kedvenc kis csatornám partjára. Szegény kis csatornát tavaly kotorták. Szárazon. Arra voltam kíváncsi, hogy mennyire tért vissza bele az élet. Gyorsan elő az UL pergetőt! Szemem a vízen, miközben húznám elő a pálcát botzsákból. Azonban azt elfelejtettem, hogy múlkor felszerelve raktam el (egy kis gumihal volt rajta). Ahogy húzom ki a botot, reccs! Mi volt ez? Hát csak annyi, hogy a kis gumihal horga galádul beleakadt a botzsákba, én meg ahogy vettem ki a botot a spicc befeszült, és az utolsó 5-6centi nemes egyszerűséggel letörött. Ennél a momentumnál már támadtak olyan gondolataim, amiket nem illik leírni.



Mit csináljak? Ezt az egy pálcát hoztam. Nem találtam más megoldást, letörtem a következő gyűrűnél a bot végét. Így már vagy 10cm hiányzott belőle, de az utolsó előtti gyűrűt, tudtam spiccgyűrűnek használni.



Nekiláttam végre a pergetésnek, de a víz teljesen süketnek tűnt. Mentem egyik helyről másikra, de semmi.
Találtam egy elég ígéretesnek tűnő kis forgót, de az is üres volt. Mérgemben dobtam egy hosszút a kis gumihallal. Éppen talán hármat tekertem az orsó karján amikor váratlanul kapás. Két kisebb csipkedés után egy szép rávágás. Bevallom, hogy annyira nem számítottam kapásra, hogy ezt is elbambultam. Megakadt ugyan a halam, de hamar le is fordult a horgomról. Domolykó volt, nem is kicsi....



Az akció után persze már direkt erőltettem a hosszú dobásokat, de nem volt több kapás. Később megpróbáltam wobblerrel is, de az sem veztett eredményre. Gondolkoztam mi legyen, végül úgy döntöttem, hogy megnézem inkább a Gaja patak torkollathoz közeli részét. Összepakoltam, és irány vissza robogóhoz. Berúgtam a kis mocit, de valamiért ahogy beindult, le fulladt. Na neee! Sok lesz ez már mára! Rugdaltam a mocit nagy bőszen. Nehezen végre beindult. Irány a Gaja!

Tíz perc motorozás után már pataknál parkoltam le a motort.
Ezen a részen még ki volt önte a patak, de szerencsére csak az egyik oldalon. Apró kis gumihalat kötöttem, és híd alatti első kisebb fogónál már dobtam is be. Éppen azon gondolkoztam, hogy ide bizony nehezebb fej kellene, amikor valami határozottan odkoppintott a guminak. Hoppá, ez hal volt! Visszadobtam. Húztam el ugyanott, a kis plasztikot. Éreztem megint a koppintást, amiután el is nehezült a kezemben a pálca, így bevágtam. Megvan!  Ráemeltem a bottal, és egyből láttam hogy nem sügért, hanem egy szép csukát akasztottam. A szájában nem láttam a kis gumit. Le is harapta a csalimat a felismerés után vagy tíz másodperccel. Már megint nem volt szerencsém! Kötöttem egy új gumit, most már persze előkével. Több mint egy órán keresztül ostoroztam vele a vízet aztán feladtam.


Útközben hazafelé még két helyen megálltam, de semmi élet jelét nem mutatta a patak. Gondolkoztam, mi legyen? Menjek haza? Korán van még....

Végül aztán úgy döntöttem, hogy megnézem még a patakot az egyik közeli hídnál.
Összeraktam a pálcát és nekiláttam a helykeresésnek. Sajnos a víz nagyon sokat tisztult, és lassan apadt. Nehezen találtam jól meghorgászható helyet. Ezen a részen elég vadul vágtatott a sodrás. Ezt kihasználva a kis gumihalamat besodortattam egy fa alá. Jött is a kapás! Nem akadt meg....
Még egy elszúrt domi!



Messzire már nem akartam elmenni, így visszamentem szinte a kiindulópontra. A gumihal helyére a legkisebb 2,5cm Mann's twister került. Úgy döntöttem megpróbálok mindent egy lapra feltéve legalább egy bármilyen halat fogni. Végre kapás, de elszúrtam. Utána még egy, ez megvan. De még mielőtt örülni kezdhettem volna a tenyeres sügér lefordult a horgomról,. Természetesen el is zavarta a társait is, így semmi értelme nem volt maradni.Pakoltam. Ennyi elég volt a mai napból!

Ezzel véget is ért a mai nap beszámolója. Egy törött bot, két beszakított gumihal (egyik a csukába), és az összes megakasztott halam elment. Szerintetek is balszerencsés nap volt?

4 megjegyzés:

  1. Nekem is van ilyen kis Privim, nem te vagy az első akinek eltörött a spicc, én is ismerek még két embert akik szintén így jártak.... Nekem még egyeben van. Kopp, Kopp, kopp.

    VálaszTörlés
  2. Hmm!
    Szerintem itt én voltam a bűnös...
    Szerintem. Aztán nem kizárt az sem, hogy könnyebben törik mint más pálca.

    VálaszTörlés
  3. Megérkezett a pergető botom, beraktam egyben egy 2 méteres botzsákba, hogy majd ott biztonságban lesz. kivételkor befeszült, azonnal letörött ez eleje, pedig még nem is használtam. Néhány keresetlen szó elhangzott... : )

    VálaszTörlés
  4. Érdekes, hogy miután sokan látták a törést kiderült, hogy más is tört el ugyanilyen pálcát, szinte kísértetiesen ugyanezen a helyen.
    Tudom lehet véletlen is, de azért egy gyanús.
    Nála is befeszült egy pillanatra ez a rész, és ugyanilyen könnyen eltört, mint a ropi. Érdekes módon, ahogy gondolkoztam, mivel a pálca eléggé lágy, egy átlagos fársztáskor ez a rész szinte semmilyen terhelést nem kap. Ergo fárasztás közben esélye sincs, hogy eltörjön. Ellenben egy ilyen viszonylag kis terhelés hatására is egyből tört, mint ropi, mivel most nem tudta ez a szakasz átadni a terhelést a bot többi részének.
    Tehát elvileg rendeltetésszerű használat közben kizárt a törés, mégis valahogy túl könnyen lehet ilyen helyzetben eltörni.

    VálaszTörlés