2012. május 15., kedd

Hidegfront után...

Hát az utóbbi napokban szépen véget ért a májusi nyár. Napok óta nem melegszik a levegő 16 fok fölé, és eső is esett rendesen. Ráadásul, hogy mindez még kellemetlenebb legyen makacs északi szél rontja tovább a hőérzetünket. A vizeink hőfoka is szépen csökken. A múlt heti 22 fokról 16-ig zuhant a Velencei tavon. Mit tehet ilyenkor egy igazi félbolond pergető horgász? Természetesen, kimegy horgászni.

Szóval ma hajnalban a Velencei tóra készültem. Lelkileg felkészültem egy esetleges betlire, ugyanis az most vastagon benne volt a pakliban. Hajnali ötkor állítottam le hűséges robogómat a Dinnyési kikötő előtti parkolóban. Öt percig csak melengettem az átfagyott kezeimet, ki gondolta volna, hogy kesztyű is kellene. Lassan elindultam befelé a kikötő szélárnyékos oldalára. Csak két UL pálcával készültem. Az egyikkel kisebb wobblereket és 5cm körüli plasztik csalikat terveztem dobálni, a másik az igazi nagyon UL. cucc 2,5cm apró plasztik csodával volt felszerelve. A "keményebbik" cuccal kezdtem, egy saját készítésű kis küsz utánzat wobblerrel. A mólókar tövében próbáltam elvezetni a kis fahalat, hátha egy kóbor balinba, vagy csukába botlok. Itt nem jött semmi így kimentem mólókar végébe, és kikötő nyílt vizét kezdtem dobálni. Az első bevontatásra rögtön odanyúlt valami a csalimra, de nem akadt meg. Ugyanezt eljátszotta velem még kétszer.
Hihetetlen, hogy két horog is van a kis wobbleren, mégsem lett meg. Mellettem a szomszéd mólókar tövében láthatóan valamitől megriadtak a kishalak. Gyorsan dobtam is oda. Talán egy métert jött az apró műcsali amikor egyértelmű kapás! Kisebb csuka a tettes, megvan vagy 36-37cm. Egy gyors fotó után el is engedem.
Szóval a betlit már megúsztam....


A jó kezdés lendületet ad a folytatáshoz, de hiába. Több mint két órán keresztül dobáltam hiába bármit a halaknak. Hirtelen ötlettől vezérelve, összepakoltam és átmentem megnézni a másik kedvenc helyemet Agárdon. Hát itt nem volt rózsás a helyzet. A jókora északias szél pont befújt kikötőbe, felkavarva vizet. Konkrétan nagyon zavaros szürke volt a víz. A nyílt vízen dobtam párat balinra (úgy 45 percen keresztül...) de nem történt semmi így ismét pakoltam. Átmentem még Gárdonyba is, de ott is hasonlóan nézett ki a víz, így ott már nem is dobtam egyet sem. Elindultam vissza Dinnyés felé. Nem sokkal a nagy kikötő előtt van egy kisebb. Oda is benéztem. Laza fél óra alatt két kapás, ami nem akadt meg ismét...
Irány vissza a Dinnyésibe!
Lassan baktattam befelé a beton mentém amikor érdekes dolgot vettem észre. A hínár mellett, és a mólókar tövében is kishalak álldogáltak. Pont volt itt egy kis lyuk. Beleengedtem az 5,1cm twistert és csak úgy vertikálisan emelgetni kezdtem, de semmi. Gondoltam egyet és elő nagyon finom cuccal. Ezen egy sima keszegező horogra van felhúzva az apró 2,5cm gumi, és csak egy kis sörét a nehezék. Beleengedtem kis lyukba. Kettőt emeltem rajta és már ütögette valami. Apró kis sügér. Szóval itt vagytok.


Már csak egy kérdés maradt. Vajon csak kicsik vannak itt vagy nagyobbak is?
Pár pillanat múlva megvan a válasz. A következő halam egy jó tenyeres példány. Tehát vannak nagyobbak is.


Innentől minden kis lyukat megdobálok, az apró csalimmal. Jönnek is kis csíkos rablók. Sok kicsi, de vannak szebbek is. A képet színesítve beugrik egy minibalin, és hasonló méretű minicsuka is.




Élveztem a dolgot, de a horgászidőm fogyóban volt. Elindultam kifelé a kötőből. Visszafelé még megdobáltam a már egyszer meghorgászott helyeket. Még két sügér bánta a dolgot. Mire a bejárathoz értem az időm is elfogyott, menni kell haza.

Szóval megúsztam betlit, és megfejtettem sügérfogás titkát is. Bármilyen rossz is volt az idő (időnként az eső is szemerkélt), ma nagyon megérte kimenni.  Remélem legközelebb az idő is szép lesz!

4 megjegyzés:

  1. Jó, hogy ennyi sügér van felétek, én nem találom őket, pedig ősszel horogra akadt egy kettő :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amint látom figyelemmel kíséred a blogomat, így aztán te is láthatod, hogy eddig hiába próbálkoztam nekem sem jött össze a sügérfogás. Hogy "mi a csel"? Hát a nagyon nagyon apró 2,5cm-es gumi, és az hogy a legkisebb hínárlyukat sem lehet kihagyni. Nagyon fontos a kis csali mert egy számmal nagyobbra csak egyetlen rontott kapásom volt, és bizony olyan helyekről fogtam sügért, ahol épeszű ember nem is próbálkozna. legközelebb ha kijutok megpróbálok pár ilyen kis lyukat lefényképezni.

      Törlés
    2. Soha nem használtam még 5 centisnél kisebb gumit.
      Ősszel a tiszta vízben néztem, hogy csapatosan követik a sügerek a Balatonon az 5 centis gumihalat és néha odacsípnek a farkára, de több óra alatt csak 2 nagyobb példány szánta rá magát a látott 80-100 halból, hogy komolyan megtámadja.
      Közben a kishallal-haldarabbal lógató pecások sorban fogták őket akkora csalival...

      Törlés
  2. Pedig a kis kopytók, minitwisterek, nimfák nagy kedvencei a sügéreknek a Balatonon is, azt elhiheted nekem! Sőt újabban tube-okkal is sikerült néhányat elcsípni egy barátomnak, úgyhogy én is beszeretem párat. Mellékhalként jöhet: köves, süllő, naphal, vöröskeszeg és csuka is.

    VálaszTörlés