2012. május 7., hétfő

Esőben

Tegnap délután nézegettem az időjárás előrejelzéseket. Bármelyiket is néztem mára esőt jósoltak. Horgászni akartam, de nem mindenáron. Félig összepakoltam, de csak úgy óvatosan nagyjából. A terv az volt, hogy hajnalban felkelek, megnézem a radarképet és döntök.
Négy órakor ébreszt a telefon. Álmos szemekkel kinézek, nem esik. Gyorsan beizzítom a gépet, nézem a radart. Egyenlőre semmi komoly, megyek horgászni. Keverek egy kis keszeges etetőanyagot, mehetünk. A Velencei tó, ezen belül a Dinnyési kikötő a cél. Ma békéshalazni készülök, spicc, és picker kombóval. Egy órán belül már már mólón baktatok. Van felhő az égen de nem látszik vészesnek. Gyorsan beélesítem botokat.
Egész kellemes az idő, a szél is csak enyhén fújdogál, a víz is csak lötyög. Már szétpakolásnál rájövök, hogy hibáztam a reggeli kapkodásban. Az összes leszúró otthon maradt. Megoldom...



Hamar beindul a halfogás a spiccboton. Dévérek és bodorkák jönnek. A kisebb dévéreket, és a bodorkákat azonnal visszaengedem. Miközben a spiccbottal bohóckodok egyszercsak elindul a pickerem a víz felé. Még időben elkapom, és bevágok. Szép kárász volt a tettes. Visszadobom a pickert, és várok.
A spiccboton továbbra is sok a kapás, de sok az apró kis bodorka köztük.


A pickeren közben beindul az élet. Felét eltolom , mert ugye kell nekem két bottal keszegezni...
Le is teszem inkább a spiccbotot, és a pickerre koncentrálok. Meg is van az eredménye a dolognak, a következő kapást megfogom. A bevágás után váratlanul nagy az ellenállás. Hopp, egy ponty. Megvan bőven méretes is, de ugye tilalom van, így aztán gondolkodás nélkül engedem vissza.


Újat dobok, megint kapás, és megint ponty, de ő már sokkal kisebb. Fogok még vagy két hasonlót tíz percen belül. Kezd zavarni a dolog.


Szerencsére vége rohamnak, most a dévérek következnek. Két-három kapást is eltolok, de nem zavar, jól szórakozok. Egészen addig amíg az eső el nem kezd esni. Amíg horgásztam nem vettem észre, hogy a felhők csendesen, nesztelenül ellepték az eget, és most bizony látszik, hogy ez nem egy tavaszi zápor lesz. Esik vagy sem a halak esznek, ez a lényeg.


Egyre jobban esik. Menet közben megakasztok még egy kárászt, a sok dévér között. A halak továbbra is jól esznek, 6-7 percenkét van egy kapásom. Beköszön még egy kisebb ponty, és pár dévérkeszeg. Bár esőkabátom van, a nadrágom lassan kezd elázni. Egy darabig még tűröm a szűnni nem akaró esőt. Kapásom van, amit eltolok. Ez volt végső lökés, pakolok és irány haza.


A halak javát elraktam a haltartómba, ezeket szépen megesszük majd.
Hazafelé a robogón nem esik jól a vízhűtés. Mire hazaérek mindenem elázik. Már most tudom, hogy napokig szárítgathatom majd a cuccaimat, de mégis ma megérte kimenni. Ennyire jól régen szórakoztam, de azért legközelebb megpróbálok majd jobb időben kijutni...

6 megjegyzés:

  1. Ez az írás magamra emlékeztet...én is mindig otthon hagyok valamit. Remélem holnap délelőtt valami hasonlóval lepnek meg engem is a halak Pátkán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagyok rá büszke, de én vagyok az egyik legfeledékenyebb és legtrehányabb horgász. A legdurvább az volt amikor botzsák nélkül indultam el horgászni, és csak egy laza 2km után ugrott be, hogy valami nem stimmel. Ahogy lassan öregebb leszek (nagyon lassan), egyre jobban tudom azért a rendet tartani a dolgaim között, bár ilyen kisebb balesetek még előfordulhatnak. Annyira sose leszek percíz, hogy pl. előketartóban sorakozzanak a centire egyformán megkötött előkék.
      Ilyen vagyok, vállalom!
      Holnap görbüljön!

      Törlés
    2. Jól sejtettem. Sikerült ma is itthon hagynom valamit. Olyankor sikerült itthon hagynom a horogszabadításra használt fogót, amikor még a kárász is benyelte:D. Egyébként megfogtam idei első compóm(25cm) és ezenkívül még két szép dévért(25,30cm) plusz egy tenyeres méretűt hátba, meg emellett vagy 15 kárászt, meg hat törpét. Holnap újra támadok.
      ui.:azt hiszem te nyertél feledékenységben:D

      Törlés
    3. Gratula a compóhoz!
      Az idén már fogtak itt Dinnyésen is, szerencsére tudom, hogy olyan ember horgán végezte aki tuti, hogy visszaengedte.
      A többi halhoz is gratula! Remélem törpéket nem engedted vissza! (bár az csak csepp a tengerben...) Megpróbálok még holnap kijutni a hétvégére ígért lehűlés előtt egy pár órára. Valószínűleg csap pergetőt viszek...

      Törlés
  2. Ment vissza minden, kivéve a törpék, ahogyan ma is. 2 ponty + pár kárász, de hogy mikor jutok ki legközelebb azt nem tudom -.-...Gajáról esetleg van infó, hogy csukákat fogtak-e mostanában??

    VálaszTörlés