2012. augusztus 27., hétfő

Miért?

Tegnap reggel szomorú híreket kaptam a kedvenc kis csatornámról. A Malom csatornán ki tudja milyen megfontolásból, de elzárták a vizet. A kotrási munkálatokat sok hal szerencsésen túlélte, de úgy látszik a kedves vízügy bármi áron ki akar irtani a csatornából mindenféle élőlényt. (bővebben itt: http://clouserflyfishing.blogspot.hu/2012/08/karmentesites-helyett-karokozas.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+ClouserFly+%28Clouser+Fly%29)
 Délelőtt idegesen segédkeztem vasárnapi ebéd előkészületeiben. Délután előtt semmiképpen nem tudtam kimenni a híreket ellenőrizni. Délután kettő után aztán fogtam a fényképezőmet, egy UL. pergetőt, meg a kis táskámat és robogóra pattantam. Irány a Malom csati Sárszentmihály magasságában. A híd alatt sokkoló kép fogadott. Szinte teljesen száraz volt a meder. Ugyan kisebb pocsolyák maradtak, de hát abban maximum a békák érezhették jól magukat.





Tehetetlen dühöt éreztem. Mennyit harcoltunk tavasszal azért, hogy ez ne történhessen meg és tessék, most mégis megtörtént! A sokkoló képet csak az árnyalta, hogy döglött halakat nem láttam.
Gondoltam megnézem milyen a híd másik oldalán a helyzet. Ekkor ért a meglepetés. A híd felett vidáman hullámzott a víz, ami láthatóan egészen mély volt.




Talán még van remény? Hát van amire biztosan. Arra igen, hogy talán a sügér, és a békés halak nagy része túlélte a vízügy akcióját, de mi van a domolykókkal? Ha már itt voltam, horgásztam is egy keveset. Lassan ballagtam a néhai folyásirány szerint felfelé. Aprócska twisterrel szűrtem a vizet, jó darabig hiába. Láthatóan a vízmélység megvolt, de halakkal nem nagyon találkoztam. Lassan ahogy feljebb értem rátaláltam a kotrás első túlélőire. Ezek nem halak voltak, hanem pár szerencsés fa, amik túlélték a tragédiát.


Az egy fa felett aztán érdekes dolgot találtam. Egy fából készült leszúró jelezte, hogy mások is próbálkoztak már előttem.


Itt aztán végre halakkal is találkoztam. Egymás után két kisebb sügér kívánta meg az aprócska twisterem.



Mivel már elég messzire kalandoztam a robogómtól, úgy döntöttem, hogy visszafordulok. Magamban elemeztem a történteket. A vízügy vízelzárása miatt rengeteg gyönyörű hal pusztulhatott el csatornában, de eddig még vannak túlélők. De vajon meddig?
Mivel haza még nem akartam menni, benéztem a Gaja patakra, bár ekkor már erősen közelített a hidegfront felhőzete. Itt még elszórakoztam kicsit az itteni sügérekkel.






9-10db-ot sikerült fognom mire megjött az első zápor. Mivel láttam, hogy lesz folytatása, ezért elindultam hazafelé.
Otthon ülök a szobában és gondolkodok...
Vajon miért kell vízügynek minden áron kiirtani minden életet a csatornából?  Miért fáj az ha halak is élnek a vízben? Mire jó ez pusztítás?
Kedves vízügy, miért???

1 megjegyzés:

  1. Felénk is sajnos hasonló ámokfutást hajtanak végre! EGY méterrel magasabb töltés (most 4-5 m magas) mindezt árvízvédelmi megfontolásból (1968-ban volt egy áradás a Dráván, ami majdnenm megcsípte az egyik falu végét) Jah...és persze betonos lesz a teteje, megerősítésnek...

    Mindezt vizes élőhelyek kialakítása címszóval!

    VálaszTörlés