2012. július 16., hétfő

Gondolatok....

Olvasgatok itthon nézegetem a különböző horgászportálokat, a horgász híreket.
Az egyik ilyen portálon friss hír, új halfajt találtak a Tisza tóban. A neve törpe géb. Most akkor örüljünk, hogy színesedik kis hazánk halfaunája? Hát nem igazán kell örülni! Újabb kis bevándorló, amely befészkelte magát egy hazai vizünkbe. Semmi keresnivalója nincs itt nálunk!
Miért is telepedhetett meg? Talán azért amiért más halfajok lassan eltűnnek, kihalnak.
Gyerekként kezdtem horgászni 11 évesen. A kedvenc halfajom az akkor már aranykárász néven emlegetett KÁRÁSZ volt. Ugyanis ő az igazi kárász, nem az ezüstkárász. Aztán lassan egyre kevesebb lett belőlük. Ahogy tűntek el a kiterjedt nádasok, úgy tűnt el vele a kárász is. De ugyanígy említhettem volna a compót is.
De ők csak a legjobban veszélyeztett halfajok, mert van itt  más gond is....
Mire gondolok?
A magyar horgászvizek jókora részén a telepítések 80%-a ponty. Az egyesületek, és más vízkezelők, a horgászok nyomásának engedve nagyrészt pontyot, abból is horogérett méretet telepíti. Ezt persze horgászok szinte pár nap alatt eltűntetik a vízből, aztán megy siránkozás, hogy nincsen hal a tóban. Ez igaz is, ugyanis a legtöbb vizünkön az őshonos halak szaporodási lehetőségei igencsak korlátozottak. Egyre kevesebb helyen látok dévéreket ívni (a pontyokról már nem is beszélve), egyre több vizünkből eltűnnek bizonyos halfajták. Ritkulóban a környékünkön a karika keszeg állománya is.
A horgász módszerek, eszközök, etetőanyagok, és csalik folyamatosan fejlődnek. Egyre hatékonyabbak vagyunk mi horgászok, és egyre gyorsabban írtjuk vizeink amúgyis ritkuló halállományát. Valamit talán tenni kellene! Én nem vagyok szakember, csak egy egyszerű aggódó, természetszerető horgász, aki próbál időnként józan paraszti ésszel gondolkodni. Leírom most pár sorban én mire gondoltam, mégis mit lehetne tenni.

A törvényi szabályozást kellene megreformálni kissé első lépésben. Miért nem lehet pl. egy természetes vízen a halászati jog gyakorlójának előírni, hogy az adott vízre jellemző veszélyeztetett őshonos halfajokból telepíteni legyen köteles. Meg lehetne határozni a halfajokat, a mennyiséget, és a korosztályt is. Ez lehetne feltétele a halászati jog gyakorlásának.
 Felülvizsgálni a méretkorlátokat, az elvihető darabszámokat, és a tilalmi időket. Meghatározni mely halfajták érdemelnének még méret és darabszám korlátozást. Pl. domolykó, sügér, stb... Tilalmi idővel védeni az őshonos halfajtákat.
Védett hallá nyilvánítani a legveszélyeztettebb halfajtákat (kárász, compó), és felülvizsgálni egyes halfajták védettségét (pl. leánykoncér). Szigorúan lesúlytani az orvhorgászokra! Letöltendőt mindegyiknek!
Törvényi szinten kötelezni a halászati jogot gyakorlókat a tájidegen halak elleni  védekezésre. (pl. töpeharcsa csapdázás)

A nagy MOHOSZ-nak is össze kellene ülni, és végre írni egy normális országos horgászrendet. Felülvizsgálni a méretkorlátokat, az elvihető darabszámokat, és a tilalmi időket. Meghatározni mely halfajták érdemelnének még méret és darabszám korlátozást. Pl. domolykó, sügér, stb... Tilalmi idővel védeni az őshonos halfajtákat, pl. akár dévérkeszeget is. Nem azért mert nincs belőle elég, hanem azért, hogy ilyenkor ne lehessen lemészárolni az ívás után őrült modjára zabáló nagytestű példányokat. Minden halfajtából meghatározni a legnagyobb elvihető méretet. Tudom, hogy az országos Horgászrend nem egy törvény, de mindenképpen jónak tartanám, ha legalább ezen a szinten elindulna valami változás.

Helyi szinten is lehetne tenni, hogy javuljon helyzet. A horgászegyesületek is állíthatnak fel saját szabályokat, és gondolhatják át a telepítéseket. Mire gondolok? Pl. egy kis patakon ők is írhatnának elő a domolykóra darabszám, és méretkorlátozást, kevesebb elvihető halmennyiséget. Hozhatnak létre ívóhelyeket, és jelölhetnek ki időszakos kíméleti területeket.Előírhatják az éves területi jeggyel elvihető nemeshal darabszámot. (ez sok helyen már így van).

Ki kell térnem még egy dologra. ma magyarországon a Vízügyi szervezeteknek korlátlan hatalma van.
Ha kedvük tartja, mindent kikotornak, kibetonoznak, leengednek. Ez így tarthatatlan állapot!
Nem tudom rá végső megoldást, de kezdő lépésként talán le kellen ülni tárgyalni. Aztán ha szép szóval nem megy akkor máshogy kell nyomatékot adni annak, hogy bizony nem kevés horgász van ebben a kis országban. Ha kell perelni kell, ha kell tüntetni! Bármit azért, hogy ne betonozhassanak ki mindent, ne egyenesíthessenek ki minden patakot, ne vághassanak ki minden fát.
Minden esetben az "árvízvédelmi szempontokkal" takaróznak, de ennek a nagy része csak kamu, rossz duma....

Hirtelen ennyi jutott eszembe. Biztosan van olyan fontos dolog ami kimaradt, most ezek ugrottak be.
Sokat gondolkoztam azon, hogy tőlünk nyugatra, és keletre is miért sokkal jobb a helyzet? Úgy gondolom, hogy nyugatabbra egészen más a horgászkultúra, tőlünk keletebbre, pedig sok az érintetlen vidék a természetes halbölcső.

A témával kapcsolatban várom mindenk véleményét, akkor is, ha nem mindenben ért egyet a leírtakkal!

1 megjegyzés:

  1. Szerintem itt leginkább nem a szabályozásban, hanem az emberek fejében kéne változtatni. Ez rövid távon nem reális, de talán a most felnövő horgászgeneráció, melynek én is tagja vagyok, már máshogy gondolkodik. Legalábbis remélem. Persze sok olyan szabály van, amit meg kéne változtatni. Legfontosabbnak talán azt tartanám, hogy a helyi egyesületek ne oldhassák fel a fajlagos tilalmat a saját vizükön, ezenkívül országosan elő kéne írni minden egyesületi vízen a telepítés utáni fajlagos tilalmat egy bizonyos időre(kb. 2 hét). A méretkorlátok emelésével pedig el lehetne érni az átlagméret növekedését. Felső méretkorlátot kivetni azokra a halfajokra, amelyek életük végéig szaporodóképesek. Azokon a vizeken, ahol nincs természetes ívóhely, létre kéne ezeket hozni mesterséges úton, akár állami, vagy EU-s támogatással. A legtöbb helyről kipusztult halfajok(compó, széles kárász) teljes védetté nyilvánítása, magas eszmei értékkel. Az egészet összefoglalva a természetes szaporulat megerősítésére, annak elősegítésére kéne helyezni a hangsúlyt.
    Üdv.:ultras-fishing

    VálaszTörlés