2016. február 23., kedd

Wobbleres domolykós

Kevés időm van mostanában írogatni, de mivel sokat késtek a területi jegyek, sajnos nincsen sok új élményem. A mostani történet se tegnapi, de most volt időm leülni megírni. Szóval, pár nappal az előző bejegyzésemben leírt peca után, ismét a domolykókat vadásztam.  A mostani szösszenetem tanulsága annyi, hogy a gyors alkalmazkodás a körülményekhez, a sikeres pergetés egyik kulcsa.

Egy hétköznap reggel indultam az újabb domolykóvadászatra. Munka előtti pár órás dobálásra készültem. Ahogy megálltam a parton, és a vízre néztem, rögtön látszott, hogy valami változott mióta utoljára itt jártam. A víz kisebb lett, és sokkal tisztább is. Eleinte nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, de hamar kiderült, hogy bizony, a módszeren is változtatni kell. A szokásos apró 1,5g-os jig, ilyen vízállásnál, már soknak bizonyult. Bár 2-3 domit kiszenvedtem így is, hamar rájöttem, hogy aznap nem nem a plasztik csalikkal tudok majd sokat fogni.




Egy pillanatra ugyan elgondolkodtam, hogy kötök egy még könnyebb fejet, de rájöttem, hogy azzal meg nem tudnák elég nagyot dobni. Így aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve a wobbleres doboz után nyúltam. Tudtam, hogy olyan wobbler kell, ami nem teljesen a vízfelszín közelében megy, hanem a felszín alatt úgy 20-30 cm-el. Elsőre egy sárgás fekete piros, és fekete pöttyökkel tarkított kis sajátot kötöttem fel. Hamar kiderült, hogy a választás jó volt. Első dobásra kapás. Keményen odavert neki egy egészen jó domi. Némi erőszakosra vett fárasztás után, sikerült is kivennem egy fotó erejéig a vízből.


Hamar megfogtam a társát is. Folyással szembe dobva verte le a fahalat igen határozottan. Egy egészen szép, de kissé viharvert hal volt. Jó választás volt a wobbler....


Pár dobással később aztán megtörtént a tragédia, beszakadt a saját készítésű csoda. Keresetem mit köthetnék fel helyette. Az kezembe akadt egy egészen fura darab. Még valamikor tavaly készült, de talán ki se próbáltam még. A festése miatt volt szokatlan. Ezt a wobblert zöldre alapoztam, és sárga pöttyökkel díszítettem. Soha nem csináltam még hasonló színű fahalat. Hal van előttem bőven, próbáljuk ki! Első dobásra leverte egy domolykó a "zöld szörnyet".....



Érdemes volt tehát kipróbálni. Pár dobással később aztán újabb domi kívánta meg a "zöldséget".


Innentől beindult a móka. Szinte folyamatosan volt kapásom. A kisebb halakat már nem is fényképeztem, csak gyorsan visszaengedtem őket. Az egyik kapás után aztán, karikába feszült a lágy UL. pálca. A halam elsőre a part menti növényzetet célozta meg, de sikerült kifordítanom belőle. Taktikát változtatva a sodrás erejét kihasználva próbált menekülni, de én voltam az erőszakosabb, így hamarosan parton találta magát.


Miután visszaengedtem, folytattam, ahol abbahagytam. Ha nem volt kapás, csak lejjebb araszoltam picit, és folytatódott a móka. A halak aznap igen határozottan kaptak, és az évszakhoz képest kimondottan erőszakosan védekeztek.


Az egyik helyen aztán érdekes dolog történt. Egy túlparti csendes langóba dobtam. Éreztem, hogy egy domi megüti a wobblerem, de éppen csak egy ütés volt, semmi több.  Másodszorra ugyanez. harmadszorra már meg sem ütötte. Taktikát változtattam. Összekuporodtam a parton, és hagytam öt perc pihenőt a helynek. Az idő lejárta után, ismét beejtettem a wobblert a túlpart elé. Ahogy megindítottam, kőkeményen leverte egy domolykó. Na végre! A bot ismét felvette a C alakot, jelezve, hogy megint egy szebb hallal van dolgom. Pillanatok alatt beugrott az innenső parton, a növényzet alá. Megizzadtam mire kijött belőle, de szerencsére addigra el is készült az erejével.


Folytatásban még sikerült pár kisebb, és közepes méretű halat fognom. A végére igazi élménypeca lett ez a nap is.


Sajnos az időm viszont elfogyott, így pakolni kellett. A nap végére egy jó 25 db körülfogtam domolykót, ami szerintem a körülményekhez képest egy nagyon jó eredmény. A leapadt, kristálytiszta vízben, a halak már sokkal óvatosabban viselkedtek, viszont a csaliváltás is egyértelműen jó tett az eredményességnek. Remélem, mikor legközelebb megyek, ugyanilyen jót tudok horgászni!

1 megjegyzés:

  1. Ismét páratlan élményekkel gazdag horgászatról szóló beszámolót olvashattam tőled!
    Köszönöm!
    És grat a fogásokhoz!

    VálaszTörlés