2015. december 18., péntek

Drop shottal sügérre

Az utóbbi időben nagyon sok kérdésre válaszoltam a Facebook-on. A kérdések mindegyike a drop shot-os sügérpergetéssel kapcsolatos. Mikor jobb a drop shot, mint a sima jig? Miért jobb? Milyen legyen a kiválasztott csali? Mekkora legyen? Stb....Ezért döntöttem úgy, hogy bár nem terveztem, de írok egy kis szösszenetet, a drop shotos sügérpergetésről. Aki most megijedt, hogy elkezdem a már unalomig ismertetett alapkötésekkel, az nyugodtan dőljön hátra. Legyen ez egy haladó drop shotos szösszenet, ami az én tapasztalataimat foglalja össze.

                                                                    Pataklakó sügér

Álló, vagy folyóvíz?

Az első érdekes kérdés, az volt, hogy a drop shot állóvízen is eredményes lehet sügérre, vagy csak folyóvízen? Ha egyszerűen akarom megfogalmazni a választ akkor igen, ugyanúgy lehet állóvízen is eredményes, mint folyóvízen. Egy csöppet azonban mégis bonyolultabb a helyzet. Ha a kikötőkről van szó, ahol a még mindig bent lévő csónakok között kell pergetni, értelmetlen drop shot-ot szerelni, simán megteszi egy nagyon könnyű fejjel szerelt jig. Ha ugyanezek a sügerek már nem a csónakok alatt állnak, hanem a köztes nyílt részeken, akkor meg jól működik a drop shot. Ami a legfontosabb, a drop shotnak van egy nagy hátránya. Sügérrajokat keresni alkalmatlan. Akkor érdemes elővenni, akár álló, akár folyóvízen, ha a sügér egy jól behatárolható helyen össze van állva, és a hagyományos jigre kevés a kapás, sok a rontott kapás, vagy apró ütés. Ilyenkor az történik, hogy a hideg vízben lelassult, lehet, hogy nem is túl éhes sügér, már nem megy csali után, túl gyors neki a jig. Ilyenkor, a módszerváltás a legtöbbször azonnali eredményekhez vezet. Amikor már nagyon áthűlnek az állóvizek, akkor előfordulhat, hogy a hagyományos jigre, már képtelenség akár egy ütést is kicsikarni. Ez az egyetlen eset, amikor kénytelen az ember a drop shottal halat keresni. Sokat számít, ha ismeri az ember az adott vizet, mert általában mindig ugyanazokon helyeken bandáznak össze rajba a sügerek.


                                                           Állóvzi drop shotos sügér

Miért jobb a drop shot, mint a jig?

Egyértelműen ugyanaz a válasz, ami már az előző kérdés alatt is szerepelt. A víz annyira áthűl, és ezzel együtt a sügér is annyira lelassul, hogy már a leglassabban vezetett jig is gyors neki. Elképzelhető, hogy bár fogunk jiggel is, a kapások száma, és a darabszám viszont egyértelműen a drop shotnál lesz jobb

Milyen csalit tegyek fel?

A legutóbbi írásom óta, jelentősen megnőtt, a jó, drop shot módszerhez is alkalmas plasztik csalik választéka. Szándékosan fogalmaztam így, ugyanis sok olyan gumi herkentyű van, ami többféle módon szerelve is eredményes lehet. Az már vizenként változó lehet, hogy melyik fajta, méret, és az milyen színben, adja a legjobban a sügért.

1. Villás farkú drop shot gumik.

Több cégnek is van ilyen fajta plasztikja, sajnos kevésnek van megfelelően kis méretű. Bár a sügér a jobb napokon simán begyűri a 6-8 cm-es gumikat is, sajnos lesz olyan nap amikor ezzel a mérettel csak keveset lehet fogni.

                       Az egyik a kevés kis méretű villás farkú gumiból, nem csak drop shotra...

2. Worm jellegű plasztikok

Kisebb patakokon és csatornákon egyértelműen a legeredményesebb csalik, ezek a giliszta, vagy féreg utánzatok. Létezik több forma, de ennél lényegesebb, a csali anyagának a lágysága. Van olyan verzió is aminél a nyújtott féregszerű test, egy kisebb korongfarokban végződik. Ez a fajta is használható drop shot csaliként. 3,5-5 cm-es méretekben használom őket, különböző színekben.

                                                                     Féregutánzat.

                                                                 Bekajálta.....

                                                              Éppenhogy megakadt neki....

                                                              Sügér volna karika.....

                                                                  Sportos sügér

3. Korongfarkú gumihalak

A különféle kisebb gumihalak is alkalmasak a drop shot módszerhez. Nekem főleg kisebb folyóvizeken voltak eddig eredményesek.

4. Kreatúrák

A különböző kis rákok, és nimfák is szóba jöhetnek, főleg kisebb vizeken. A téli eredményességükről még nincsen tapasztalatom, de amint lesz beszámolok róla.

5. Twisterek

Bátran ajánlom kipróbálásra különböző twistereket. A vízben kicsit hasonlóan viselkednek, mint a worm jellegű csalik. Fogtam már velük álló, illetve folyóvízen is drop shot csaliként használva őket. Nagy előnyük, hogy általában olcsók, bár pontosan ezért nem is ízesítettek.

Számít, hogy ízesített, vagy nem?

Az utóbbi években divatba jöttek az ízesített plasztik csalik. A nagy kérdés, hogy ez az ízesítés mennyit javít egy csali eredményességén? Azt kell, hogy mondjam, hogy változó. Nyáron, én nem tapasztaltam jelentősebb különbséget az ízesített gumik javára. Ha nem ettek, akkor az ízesítettet sem, ha meg ettek, akkor szinte bármit egyformán mohón. Ősz végére, fordul a kocka. Valahogy a hideg vízben minden más. Az ilyenkor is érvényes, hogyha jól esznek, akkor az íztelent is vadul megeszik, ha a színt eltaláltuk. Ha viszont nem esznek, akkor kijön az ízesített csalik előnye. Bátrabban támadják, és tapasztalataim szerint tovább is a szájukban tartják ezeket a plasztikokat. Nekem egyértelműen a garnélarákos íz viszi a pálmát.


                                                                  Ízesített gumira....

Józan paraszti ésszel

Tudom, ez most nem egy kérdés, de mindenképpen szeretnék rá kitérni egy pillanatra. Az helyzet, hogy amikor népszerű lesz az országban egy ilyen új szerelék, módszer, akkor beindul az őrület. Drop shot ólom, drop shot horog, fluorocarbon zsinór, meg még a fene tudja mi nem. A múltkor egy barátom mondogatta nekem, hogy ő kipróbálná a drop shot módszert, de nincs hozzá semmije. Na álljon meg a menet! Egy kis józan paraszti ésszel, szerintem bárki talál akár most is otthon olyan dolgokat amikből egy egyszerű, de tökéletesen működőképes drop shot szereléket össze tud állítani. Nézzük mit mivel lehet helyettesíteni. Fluorocarbon előkezsinór? Víztiszta monofil. Semmivel nem lesz rosszabb, akármilyen tiszta a víz. Drop shot horog? Az meg mi? Keress egy megfelelő méretű füles horgot! Nem számít, hogy azt írták rá, hogy pontyozó, vagy süllőző, netán bojlis. A mérete, a színe legyen megfelelő, és jó lesz. Drop Shot ólom? Na ez az egyetlen összetevő, amit hosszú távon érdemes beszerezni, de ha nem is teljes értékű módon, de helyettesíthető. Mivel? Sörétlánc. Amikor nem kell nagy ólomsúly, akkor a sörétekből kirakott kisebb ólomlánc is megfelel. Műanyag betétes csúszó ólom. Akkor szoktam használni, ha tudom, hogy az ólom tömegén nem kell változtatni a horgászat közben. Sajnos egyszer használatos lesz így az ólom. Az ólmot felfűzöm a horog alá, és egy fogóval a vékonyabb részénél rászorítom a zsinórra. A zsinór végére egy csomót kötök (ugyanígy a gyári drop shot ólomnál is), és kész. A ólom csúsztatható, a zsinórt nem sérti meg. Biztos van másféle trükk is, de véleményem szerint nem olyan drágák már a drop shot ólmok, hogy  trükközni kelljen a helyettesítésükkel.


A ólommal kapcsolatban még egy gondolat. Kevés kivételtől eltekintve, minimum 5g legyen az ólom tömege. Tapasztalataim szerint minimum ekkora súly kell ahhoz hogy megfelelő módon meg tudja az ember feszíteni a zsinórt, az ólom elmozdulása nélkül. Ez kell ahhoz, hogy egy bizonyos helyen sokáig tudjuk felkínálni a plasztikot.

Nagyjából ennyi volt amit le akartam írni. Ahogy ebből a kis szösszenetből is kiderül, én sem tudom minden kérdésre a választ. Mégis úgy gondoltam, hogy sokaknak ez a pár sor is segítség lehet. Akinek még van kérdése, az bátran tegye fel, ha tudom rá a választ, akkor megírom.







2 megjegyzés:

  1. Kereken 0 a tapasztalatom a módszerrel, éppen azért a "Józan paraszti ésszel" rész nekem nagyon bejött. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha megtalálod a csíkosokat, próbáld ki!
      Nem fogod megbánni! :)

      Törlés