2014. január 15., szerda

Hogyan vezesselek?

                                                      (Sügérfogás plasztik csalikkal)


Mikor elkezdtem a pergetést (komolyabban), a plasztik csalis módszer még gyerekcipőben járt. A boltokban maximum pár twistert lehetett találni, esetleg egy-két gumihalat.  Nekem hamar a kedvencem lett a kezdeti nehézségek ellenére. Azért mert olcsó volt, és mégis eredményes. Akkoriban szinte kizárólag csukára pergettem, és azok ették szinte bárhogy húzta az ember. Az akkori szakirodalom nagy része is csak színekre, formákra tért ki. A nyerő technikákat nehéz volt ellesni (szerintem nem véletlenül). Annyit tudott mindenki, hogy emelgetni kell. De hogy mekkorát, milyen tempóval, stb.... azt, csak a "profik". Aztán kezdtek divatba jönni a horgászvideók. Képtelenség volt tovább titokban tartani a különböző vezetési módokat. Lehullott a lepel.....

                                                     A sügér, szájában a plasztikkal

Később aztán jött az új mánia, az UL. pergetés. Az első időszakban sajnos külföldről kellett beszerezni a jófajta gumi apróságokat, fejeket, de azóta szerencsére divatba jött maga a módszer, és a kellékek kis hazánkban is elérhetőek. Aki ismer tudja, hogy sügérmániás vagyok. Évek óta szinte az év minden szakaszában keresem a sügért megszállottan. Sokáig azt hittem tudom mi kell a sügérnek, de az azóta eltelt idő azt bizonyítja, hogy nem ilyen egyszerű a dolog. Rengeteg apróságon múlik, hogy fogunk-e, illetve, hogy mennyit fogunk. Ebben az irományomban a plasztik csalis sügerezésből, konkrétan azokat a csalivezetési módokat szeretném veletek megosztani amiket én is használok. Mindegyik vezetési módnál leírom, hogy mikor igazán eredményes. Ezeket vezetési módokat magamtól találtam ki, nagyon sok időbe telt mire összeállt a kép. Mikor, mit, és hogyan, no meg miért?

                                    A kisebb, nagyobb csatornákban, mindig van sügér

Lassan, folyamatosan húzva.

Ez tűnik a legegyszerűbb módszernek, mégse mindig az. A folyamatosan húzott plasztik csali, a nyári hónapokban és koraősszel, az igazi. Akkor az igazi, ha a fenék felett egy picivel suhan el a kis gumihal, vagy twister. A nehézsége abban van, hogy nagyon pontosan el kell találni a fej tömegét. Ha túl nehéz, összeszed minden törmeléket, túrja a feneket. Ha túl könnyű, nehezen, vagy sehogy nem éri el, a kívánt mélységet. Sok gyakorlással vízinövénnyel benőtt csatornákon a növények közötti kis folyosókban is el tudjuk majd vezetni a gumit. Állóvízen, előkerülhetnek a legkönnyebb 0,5-1g-os jig-ek. Mint ahogy írtam is maga a csali, lehet akár gumihal, vagy twister is, a lényeg inkább a szín. Nekem a barnás, és a zöldes színek jöttek be. Fogtam még sárgával is, de olyan helyen ahol csuka is van a sárga elé mindig kell előke, mert nagyon eszi a csuka. A barnás csalikra, ha van abban a vízben domolykó, az is odaverhet....

                                               Gyakori vendég a kis plasztikokra a domolykó

Nyáriasan emelgetve 

Rögtön az elején egy kis magyarázat. Mit jelent az hogy nyáriasan? Ez tulajdonképpen a hagyományos fűrészfogszerű twistervezetés. Nyáron nagyobbak az emelések, kicsit fügébb a tempó. Ahhoz tudnám hasonlítani, amit általában a süllős videókban is lehet látni. Itt már nagyobb a választási lehetőség a fej tömegénél. A kisebb lassabban süllyed vissza, a nagyobb pattogósabb csalivezetést tesz lehetővé. Változó, hogy melyik az eredményesebb. Általában, ha finnyásan esznek, akkor kell elővenni a könnyebb fejeket.
Nekem a gumihalakkal jobban működik, főleg a 3,5cm-es Relax Kopyto halálos.

                                                    Nyáron is működnek a plasztik csalik

                                                                 Egészen pici twisterre

Vertikálisan emelgetve (buzerapeca)

A vertikális módszerekről mindenkinek a mély víz, csónak, meg hasonlók ugranak be. Pedig a csónakkikötőkben, mólók mentén, már akár 80cm-es víznél is működik. Kis lyukakba, csónakok mellé, beton mólókarok alá engedjük le az aprócska csalit, csak úgy botvégről. A módszer pontosan következő. Leengedjük a plasztikot a fenékig, majd nagyon aprókat emelgetjük, pöcögtetjük a fenék közelében. Minél sekélyebb a víz annál kisebbek ezek az emelések. Így lassan körbetapogatjuk a helyet. A gumihalak nekem a vertikális módszereknél egyszerűen csődöt mondanak. Működnek a twisterek, a gumirákok, nimfák, stb...

                                             A tavakon, a kikötőkben, szinte mindig van sügér

                                                A patakból vertikálisan emelgetve


Ősziesen emelgetve

Októberben az első hidegek után kezdődik az első igazi változás a sügér életritmusában. Kezd hűlni a víz, a sügér pedig reagál. Lassabb, lesz. Aki nem veszi figyelembe ezt a változást, annak ugyan kapása sok lesz, de halat nagyon keveset fog megakasztani, Ha ilyesmit tapasztalunk, érdemes a tempót lassabbra venni, az emelések nagyságát csökkenteni. A bevágásokkal is kivárhatunk egy gondolatnyit, több kapást lehet így halra váltani.

                                                                   Éppenhogy....

                                                     Van, hogy csak kicsik jönnek

Remegtetve

Tipikusan az a módszer amit akkor érdemes megpróbálni, ha az egyszerűen vezetett csali érintetlen marad. A lényege, hogy a folyamatos emelgetés mellett a bottal remegtetjük a műcsalit. A bot finom rázogatására a plasztik csalink egy fura vibrálásba kezd. Van, hogy pont ez a plusz inger kell kapáshoz. Azt nem árt megemlíteni, hogy ez a rázogatás pont annyiszor nem jön be, mint ahányszor igen. A lényeg, hogyha ott a sügér, de nincs kapás, egy próbát megér.

                                                          Télen, ők is lelassulnak...

Fellibbentve

Hideg (folyó)vízre való egészen lassú csalivezetési technika. Itt megint fontos szerepet kap a jig tömege. A lehető legkönnyebbnek kell lennie, ami szépen lassan leül a fenékre. Ha leért a fenékre a csali kivárunk egy másodpercet legalább, és egy nagyon aprót pöccintünk a gumin. Ismét kivárás jön, majd megint egy nagyon kicsi pöccintés. A tempó szinte nulla. tulajdonképpen csak annyit húzok a gumin amennyit a pöccintésekkel közelebb jön. Az egész technika kulcsa a jól megválasztott tömegű fej, és a kivárás. Ha jól választottunk fejet, akkor csalink a következőt csinálja a vízben. Egy pillanatra fellibben, majd lassan, visszaül a fenékre. Mindeközben a kis pöccintés hatására, egy hullám is végigszalad a plasztikon. A kivárás azért fontos, mert a csalink a fenékre "fejen állva" érkezik meg. Mielőtt végleg elfeküdne a fenéken, még eltelik vagy egy másodperc. Ez a csalivezetés egyik legfontosabb pontja, mert a sügér vagy a visszahulló csalit kapja el, vagy a már fenéken lassan eldőlő guminak megy neki. Fontos dolog, hogy technika a hagyományos korongfarkú gumihalakkal nem működik. Twister, rákok, drop shot gumik, Beam Fish. Ezekkel voltam eddig eredményes. Ez a fajta pergetés egyébként eléggé idegölő tud lenni, főleg ha éppen nem találjuk a sügért, de megéri türelmesnek lenni.

                                         Nem bírt ellenállni a fellibbenő guminak

                                                   Már szinte mozdulatlan gumira....

 Helyben táncoltatva

A leghidegebb téli napokra való technika. Hatalmas türelem kell hozzá. Hagyjuk lesüllyedni a csalinkat, ami általában twister. Azért az, mert annak a farok része a legkisebb mozdulatunkra is reagál, valamilyen mozgást végez. Szóval lesüllyedt a csali. Finoman megrázom a botot, de a csali helyben marad. Kivárok. Pöccintek egyet, kivárok, megrázom a botot kivárok. A kivárások is hosszúak, legalább két másodpercesek. Hosszú időbe telt mire rájöttem, hogyha nagyon áthűl a víz, csak ezt a kínosan lassú csalivezetést érdemes alkalmazni. Hasonlót elő tudunk adni, ha a használt twisterünket finom drop shot szereléken kínáljuk fel. Változó, hogy mikor melyik az eredményesebb.

                                                        Helyben táncoltatva a gumit

Nagyjából ezeket a csalivezetési módokat alkalmazom sügérpergetésnél. Persze most élesen szétválasztottam különböző technikákat, de lehet (sőt kell is) ezeket variálni. Az egyik horgászhely ilyen, a másik meg olyan. Az egyiken nagyobb a sodrás, a másikon szinte áll a víz. A tavakon sem egyformák a helyek, a vízmélységek. Ráadásul a tökéletes technika sem ér semmit (Dömésen: mit sem ér), ha olyan helyen alkalmazzuk ahol éppen nincsen sügér.

                                                                       Régi szépség...

Zárójeles rész így a végére....

Tegnap egy barátomnak elmeséltem miről akarok írni. Nem értette miért adom ki a hosszú évek alatt kialakított sügerező technikáimat. Én meg azt nem értem, hogy mire jó ez a nagy titkolózás? Ha lettek volna pár éve normális cikkek, videók, nekem sem kellett volna ilyen sok időt eltölteni, a megfelelő technikák kitalálásával, és tökéletesítésével. Ez az irományom így is csak iránymutató, hiszen leírhatom én, hogy lassan, meg kicsiket emelgetve, de ez mindenkinek mást jelent. Van olyan barátom aki miután látta, hogyan fogom a sügért, akkor sem volt képes leutánozni a módszert. Ha egyszer meglesz hozzá a technikai háttér szeretnék egy videót is készíteni ugyanerről a témáról. Úgy gondolom, majd az lesz az igazi segítség. 
Nem irigylem másoktól a sikert, és soha nem értettem, miért jó titkolni a lényeget. A lényeget, hiszen hiába dobálja az ember a világ legjobb csaliját is, ha nem tudja, hogyan kell vezetni, a várt eredmény elmarad...




4 megjegyzés:

  1. A barátodnak igaza van abban, hogy ez már tényleg az érték kategória, amire akár üzletet is lehetne alapozni - az, hogy te ezt közkinccsé teszed, abszolút régivágású korrektség, ami manapság tényleg kiveszőben van.
    Részemről fogadd elismerésem, és további sikeres pecákat!
    sporttársi üdv: Raon

    VálaszTörlés
  2. (kicsit körülményes a hozzászólási lehetőség, szándékosan vetted ki az ilyen-olyan bejelentkezés nélküli verziót?)

    VálaszTörlés
  3. Pontosan azért osztottam meg ilyen részletességgel a dolgokat, mert tudom, hogy mennyi élménytől eshet el egy kezdő UL. pergető, ha nem tudja mit, és hogyan kell csinálni. Másrészt ez így leírva teljesen más, mintha élőben látod. Hiába tűnik részletes útmutatónak az írásom, amíg nincs bent kézben a mozdulat (mindegyik verzióé), addig nem sokat ér az elmélet. Szerintem egyébként ilyesmire már nehéz lenne üzletet alapozni, pláne úgy, hogy a sügerezésről beszélünk.Egy pár videót végignézve, bárki aki elég szemfüles, simán ellesheti az alap technikákat a plasztikok vezetéséről. Nekem is van kedvencem a süllőzéshez pl. Nem titok, hogy azt is egy videóból lestem el. Szóval szerintem az a világ már múlóban van, amikor még hétpecsétes titokként kezelték a különböző technikákat a hozzáértők.
    A hozzászólási lehetőségen semmit nem állítottam. Úgy van, ahogy alaphelyzetben is....

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés