2012. november 12., hétfő

A sügérpergetés kis titkai 4.

Ősz.

Ez a kis sorozatom elérkezett a harmadik részhez. Ebben a részben az egyik legjelentősebb évszakot az őszt veszem át. Az őszt sem naptár szerint, hanem az időjárás milyensége szerint számítom. Nálam az őszi időszámítás (az időjárás függvényében) szeptember közepétől, egészen akár december végéig is tarthat. Máshogy megfogalmazva, a nyár utáni első komolyabb lehűléstől, az első kemény téli fagyokig tart. Persze az ősz sem egyenletes, sem időjárási szempontból, sem pedig a halak viselkedésének szempontjából. Ez a lassú de folyamatos változás cseppet sem mellékes dolog. Az őszi sikeres sügérpergetés egyik kulcskérdése, hogy tudunk-e alkalmazkodni ezekhez a változó körülményekhez. Éppen ezért erre részre a patak, és csatorna pergetésnél, valamint tavaknál is ki fogok térni részletesen.

                                                                Tipikus őszi reggel

Patakok, és csatornák.

Az első jelentős őszi lehűlésekre tapasztalataim szerint érzékenyen reagál minden hal, ez alól a sügér sem kivétel. Akár napokra is "eltűnhet". Persze nem tűnik el, csupán várja kedvezőbb körülményeket. Az első jelentősebb változást az október szokta hozni. A sügér elkezd nagyobb rajokba összeállni, és készülni a hosszú téli időszakra. Ez annyiból áll, hogy intenzíven táplálkozik. Megkeresni ilyenkor viszonylag könnyű. Ahol az ivadékok nagy létszámban jelen vannak, ott lesz valahol a sügér is. Általában a nappali időszakban a legaktívabb ilyenkor, nem kell tehát hajnalban fagyoskodni értük. Amíg a víz hőmérséklete nem csökken 15 fok alá, szinte bármilyen műcsalival megfogható, de az én szerény véleményem szerint már ebben az időszakban is mindent vernek a plasztik csalik. Nem is kell igazán trükközni, a simán csak húzott gumira is odaver, ha jó helyen keressük. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ilyenkor sokszor egy élettérben tartózkodik a csukával. Ebben az időszakban mindig használjunk valami vékony harapásálló előkét. Ha nagy rajt találunk érdemes kipróbálni a Drop Shot módszert. 7-8cm gumikkal szépen lehet szelektálni a sügér nagyját. Nem kell félni az elsőre nagynak tűnő drop shot gumiktól, a sügér szája nagyra nyitható, egy 15-18cm-es példány már simán begyűri.

                                                     Sügér egy szép őszi napon


                                                Drop shot módszerrel fogott sügér


                                                             Egy konkrét ajánlat....

A drop shot szerelék elkészítésénél is vegyük figyelembe, hogy a csuka ugyanúgy odavág a csábosan mozgó plasztik csodának, mint a sügér. Ennek megfelelően a felszerelésünk összeállításánál is figyelembe kell vennünk, hogy bármilyen műcsalit használunk előbb vagy utóbb be fog köszönni legalább egy csuka.

                                                                 Hát ez nem sügér....


                                         Kicsit furcsák az arányok, de megesik....


                                       Két perccel a fenti csuka előtt ugyanonnan...

Erre az időszakra is érvényes az a megállapítás, hogy ki tudja miért egyes helyek sok sügért, míg más látszólag ugyanolyan helyek egyet sem tartanak. Ahol mindenképpen érdemes megpróbálni:
- Ahol láthatóan jelen vannak a kishalak.
- Minden olyan helyen ahol patakon vagy a csatornán kanyar van.
- Minden olyan helyen ahol beszűkül, majd újra kiszélesedik a csatorna.
- Gödrökben, árkokban.
- Fák gyökerei között, vízbe lógó ágak, bokrok alatt.
- Félig lerohadt hínár felett, mellett.

                                                       Igazi bónuszhal apró twisterre

Később ahogy hűl a víz sügér viselkedése is megváltozik. Egyszerűen lelassul az életritmusa, mint minden változó testhőmérsékletű állatnak. Ehhez, ha sikeresek akarunk lenni, alkalmazkodni kell. Egyetlen lehetőségként csak a plasztik csalik, és a drop shot módszer marad. A plasztik csaliknál, a vezetés tempója a kulcs. A lassabbnál is lassabb csalivezetés lesz a nyerő. A sima lassú vezetésnél gyakran eredményesebb a szakaszos, apró emelgetés. Nem baj ha időnként a csalink elfekszik a fenéken. Van, hogy a sügér a fenéken mozdulatlanul fekvő műcsalit is felveszi, vagy fenékről éppen csak megmozdított csalinak vág oda.
A drop shot módszernél alap esetben is egészen lassú a csalivezetés üteme, pont ezért ebben az időszakban talán a legeredményesebb módszer tud lenni. Minél hidegebb a víz annál jobban működik. A gumik méretét érdemes csökkenteni. Sokszor megdöbbentő a különbség egy 7cm-es és egy 4-5cm-es csali között. A legelvetemültebbek kipróbálhatják a 2,5cm Mann's twistert drop shot szerkón. Halálos fegyver ebben az időszakban a sügér ellen, és többnyire a csukát ez a csaliméret már hidegen hagyja.

                                                       Sügér drop shot szerkóra

                                                      Egyszerű, de nagyszerű...

Tavak

A tavakon is az október a nagy változások kezdete. A kishalak elkezdenek nagyobb csapatokba verődni, és  kimondottan nagy létszámban vannak jelen a kisebb, nagyobb kikötőkben. Velük együtt érkeznek a sügérrajok is.

                                   A jobb oldali oszlop mellől vagy 15 db jött

Igen rajokról beszélhetünk, mert ilyenkor már a nagyobb példányok is hajlamosak hozzácsapódni egy kisebb vagy nagyobb sügérrajhoz. Sajnos a viselkedésükről pontos leírást nehéz adni, ugyanis helyszínenként (kikötőnként) egészen más is lehet. Alapvetően háromféle viselkedésformát tapasztaltam:

1. Lassan vándorló sügércsapat. Ezek a a változó méretű csapatok össze-vissza kóborolnak a kikötőben.            
    Mindig valami fedezék mentén, de folyamatos lassú mozgásban vannak.

2. Állandó lakhelyű sügércsapatok. A kikötők egy részének vannak olyan pontjai, ahol mindig van sügér. A            
    véleményem az, ezek a csíkos lovagok állandóan itt tartózkodnak. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy
    időnként bővül vagy fogy a csapat, de hogy ezeken a helyeken mindig van sügér az biztos.

3. Magányos sügér. Hihetetlen de ilyenkor is előfordulhatnak különböző méretű magányos példányok.
    Általában csónakok alól fogom őket.

                                                          Magányos kis csíkoska...

A módszereket tekintve a vándorló halak ellen az apró plasztik csalikat szeretem használni, az állandó rajok ellen, viszont jobban működik a drop shot szerelék. Szóba jöhet még a vertikális emelgetés twisterrel, illetve a drop shot is hatékonyan működik, csak úgy botvégről, vertikálisan használva.

                         Drop shot a módszer, de a plasztik a 2,5cm Mann's twister


                                            A háttérben az a bizonyos karó.....

Itt is érdemes figyelni a csalivezetés ütemére. Minél hidegebb a víz, annál jobban le kell lassulnunk nekünk is. A legdurvább dolog ami rendszeresen megtörténik, hogy a sügér a teljesen megállított drop shot csalinak vág oda. Figyeljünk arra is, hogy plasztik színe alkalmazkodjon a víz átlátszóságéhoz. Ahogy hűl a víz úgy lesz egyre tisztább.

A patakoknál és csatornáknál, valamint tavaknál is lehet egy olyan dolog ami jelentősen megváltoztathatja azt amit idáig leírtam. Ez nem más mint az, ha az adott víz olyan jelentős mértékben letisztul, hogy akár 1m mélységben is látni a feneket. Ilyen körülmények között aki nappal van kint joggal hiszi azt, hogy szinte üres a víz. Pedig ott a hal... Ha fogni is akarunk koncentráljunk a kora reggeli, és az esti 1-2 órára. Főleg az esti fényváltás időszaka szokott nagy meglepetést okozni. Az eddig üresnek hitt víz hirtelen életre kel....

Hát röviden ennyi jutott eszembe az őszi sügérpergetésről. Biztosan vannak olyan helyzetek amikre most elfelejtettem kitérni, vagy olyan vizek amik speciális helyszínnek számítanak. Mégis úgy érzem, hogy lényeget nagyjából sikerült megfogalmaznom. Itt a pergető szezon közepe éppen, mindenkinek sikeres horgászatokat!

1 megjegyzés:

  1. Hali!

    Először is gratulálni szeretnék a cikkeidhez nagyon jók!
    A kérdésem az lenne milyen harapásálló előkét használsz ami nem túl durva ezekhez a kis halakhoz és ez mennyiben befolyásolja a kapások számát?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdv Geri

    VálaszTörlés