2012. október 16., kedd

A sügérpergetés kis titkai 2.

Az előző rész általánosságai után jöjjenek az évszakok kicsit részletesebben

Tavasz

Patakok, és csatornák

Tavasszal a hegyekben megolvadó hólé kisebb, nagyobb áradásokat okozhat a patakokon, és csatornákon is. A megszokott téli helyekről egy pillanat alatt tűnik el a sügér. Márciusban nehéz dolga van annak aki sügérre vadászik. Mégis merre is keressük a sügért? A különböző patakokon és csatornákon a halakra nagy hatással van a vízállás változása. Nem egyformán, és nem egyformán gyorsan, de minden halfaj reagál a tavaszi áradásra. A sügér nagy vándor egy nap alatt elég messzire elérhet. Áradáskor mindig felfelé indul el a folyásirány szerint, mint ahogy táplálékai az ivadékok is. A nagy csapatok szétszóródnak, és kisebb csapatokat alkotnak a csíkos lovagok. Ráadásul ilyenkor még nem mindig éhesek, és állati óvatosak is tudnak lenni. Nagy szerencse, ha a patakon vagy csatornán van egy a halak számára nem leküzdhető akadály , pl. egy műtárgy. Ezek tövében akár nagyobb létszámban is jelen lehet. A március kicsit olyan, mintha minden hal megzavarodna, és megmagyarázhatatlan, helyeken fordulna meg. Ez alól a sügér sem kivétel. Húzós sekélyebb részek mentén a csendes szélvizekben vadászgat, de néha a vágtató víz közepén is elkapja a műcsalit. Rablásai nem nyilvánvalóak, inkább csak sejteni lehet, hogy az alig láthatóan szétrebbenő kishalak sügértől riadtak meg.

                                             Itt sügér csak és kizárólag kora tavasszal van

                                          Onnan, ahonnan máskor soha, csak tavasszal


Hogyan találjuk meg?

Általában nekem már segít a sok éves tapasztalat, de ez sem jelenti, hogy biztosra mehetek. Szánjunk időt a felderítésre amit a legkönnyebben egy könnyű pergető bottal, és apró twisterekkel tudunk elvégezni. Minden helyen dobok négyet, ötöt. Ha nincs kapás, nem érdemes tovább erőltetni.  Minden helyet jegyezzünk meg azokat is ahol csak rontott kapások voltak. Általában  március végéig ugyanazokon helyeken találom meg a sügért, tehát érdemes a felderítést alaposan elvégezni.

Milyen műcsalival?

Az előbb már megemlítettem a kis twistereket. Nekem a nagy kedvenc a Mann's  2-es mérete. Nem minősége miatt szeretem (ami szerintem átlagos), hanem, hogy szinte mindenhol kapható, és nagyon jó színekben. Hivatalosan ez a méret 5,1cm, de ezt teljesen kinyújtott állapotban kell érteni, kb akkora a gumi, mit más fajtákból a 3cm-es méret. Vannak még jó Relax twisterek, de ezek már ritkábban beszerezhetők mifelénk. Ezeket gumikat 6-os méretű fejjel használom. A fejek súlya 1-és 2 grammos. A színek megválasztásánál, minden esetben vegyük figyelembe a víz tisztaságát, illetve  zavarosságát. Tiszta víznél a barnás, motorolajos, feketés színek működnek. Opálos víznél a gyöngyház, az ilyen olyan zöldes, és időnként a fehér. Zavaros víznél a fehér, fluo sárga, és időnként a nagyon sötét feketés csalik. A feketés csalik elvileg kilógnak a sorból, de van, hogy mégis ez az egyetlen fogós szín.
Használom még a Mann's 1-es méretét is. Ezek 2,5cm-es nagyon pici gumik, amikhez kis hazánkban képtelenség fejet szerezni. Pedig létezik. Én Lengyelországból tudtam beszerezni a hozzá való 12-es méretű Owner fejeket. Normális fej hiányában marad a keszegező horog+sörétólom. Ezeket az apróságokat csak akkor vetem be, amikor sok az apró ütögetés, de nem bírom megfogni a tetteseket. Ha nem éhes igazán a sügér, előfordul az ilyesmi, és nem is mindig apróságok a tettesek.
Használom még a Relax Kopyto 3,5cm méretét. Erről most bővebben nem írok, hiszen nem is olyan régen egy egész bejegyzést szenteltem ennek a kis gumihalnak.
Szoktam még használni drop shot szerkót is, de 90%-ban a sima twister eredményesebb kora tavasszal

                                                          Ha megvan a nyerő csali....

                                                           ....jöhetnek a csíkos vitézek

                                                              Ott a kis Kopyto

Hova dobjak, hogyan vezessem?

Minél kisebb egy patak vagy csatorna annál óvatosabb a sügér. Jellemzően kis vizeken a saját oldalunkon soha nincsen kapásunk. A túloldalra kell dobnunk a csendes részbe, minél közelebb a parthoz. A csalivezetés módja kétféle lehet. Az egyiknél hagyjuk besüllyedni a gumit, majd nagyon, de nagyon lassan elkezdjük folyamatosan bevontatni. A másik verziónál a besüllyedt gumit nagyon apró kis emelésekkel vezetjük. Mindkettő lehet eredményes, a lényeg a csigalassú tempóban van. Mikor a gumink beér a sodrásba, ne tekerjük még ki, mert van, hogy a sodrás által a fenékről megemelt gumira csap le a sügér.
Akkora tömegű fejet használjunk, hogy még ne akadjon el a csendes részen, de a sodrás se tudja azonnal elvinni. Mivel kis vizekről beszélünk 1-2g általában elég. Minden tavaszi technika lényege, hogy a műcsalinkat a fenék közelében kínáljuk fel.

                          Tavasszal ritkán használok wobblert, talán pont ezért...

Mikor menjek?

Kora tavasszal nem érdemes korán kelni. A sügér talán kora délután a legaktívabb, hajnalban szinte teljesen passzív. Hideg még a víz.

Áprilisra általában eltűnik a sügér. Kisebbeket szoktam fogni, de a nagyokból szinte soha. Gyanítom, hogy ez az ívásuk miatt van így, nem is baj ha ilyenkor nem zaklatjuk őket. Van még egy tavaszi hónap a május, de ezt a hónapot már inkább nyárhoz számítom, főleg ha a sügér viselkedéséről van szó.


Állóvízen.

A tavakon általában március elejére olvad el a jég. Ha elég gyorsak vagyunk olvadás után még megcsíphetünk pár igazán jó napot, pl. egy kikötőben. Még együtt vannak a nagy csapatok. Aztán pár nappal később fordul a kocka. Itt is szétszóródnak a nagy rajok. A sügér már nem tesz meg nagyobb távolságokat a táplálékért. Fedezéket keres és onnan vadászgat. Az kicsi és közepes példányok kisebb rajokban találhatók meg, a nagyok viszont igazi magányos vadásszá válnak. Mivel ilyenkor még nincsen kifejlődött vízi növényzet, minden olyan dolog ami fedezékül szolgálhat sügérnek jó lehet. Ilyen lehet egy elsüllyedt csónak,  a mólókarok betonja, a móló beton széle (főleg ha van egy kis pereme).Be állhatnak még csónakok alá, a vízre hajló tavalyi nád alá, bokrokba, gyökerekbe. Ha nincs más akár egy medertörés széle, vagy vízbe dőlt betonpózna mellé is beállnak. Megfogni igen nehéz őket. Nem igazán éhesek, és nagyon óvatosak.

                                                        Jó helyen járok?
                                                                A beton széle....
                                                               ...és ami onnan jött.

Hogyan találjuk meg?

Először is a meghorgászni kívánt vízterületen, pl. egy kikötőben, mérjük fel a szóba jöhető helyeket. Lehetőleg legyen szélcsendes, és  legyen fedezék. Ha egy ilyen helyen még ivadékokat is látunk napozni, szinte biztos, hogy jó helyen járunk. Aztán ezeket a helyeket horgásszuk meg egymás után módszeresen.  A legegyszerűbb módszerek a mártogatás twisterrel, és a vertikális pergetés, valamint a drop shot.

                                                                  Csónak alól
                                                           A beton széle mindig figyelmet érdemel
                                               A háttérben a nád és beton találkozása a jó hely

Mártogatás twisterrel.

Ez egy olyan módszer ami idén tavaszig nekem is újdonság volt. A módszer lényege, hogy egy kis twisterrel bothossznyi, vagy annál kicsit hosszabb zsinórral a a különböző víz alatti dolgokat körbetapogatjuk. Ugyanígy a beton mólókarok árnyékát is. A jig legyen könnyű (0,8-1g), a mozdulatok  aprók,és nem túl gyorsak. Mozogjunk óvatosan, a sügér érzékenyen reagál, a dobogásra, a hangoskodásra.
Ehhez a módszerhez a 2-es méretű Mann's twistert, vagy a 3,5cm-es Kopyto gumihalat használom.
Ennél a módszernél kötelező valami harapásálló előke használata, ugyanis elég gyakran jön sügér helyett csuka.

                                                          Vertikális meglepetéshal
                                                          Twisterrel mártogatva

Vertikális módszer.

Ezt módszert kis szűk helyeken szoktam alkalmazni, a legkisebb 2,5cm twisterrel. Nehéz elmagyarázni milyen helyekről is van szó. Kis sarkok, csónakok köze, elsüllyedt csónak előtt, stb. A módszer lényege, hogy a kis twistert függőlegesen beleengedve ezekbe lyukakba, a műcsalit szinte egy helyben ugráltatva próbáljuk kapásra bírni a sügért. Ezzel a módszerrel szoktam még naphalat, kisebb balinokat, és egyszer bodorkát is fogni. Nem az óriások szoktak rajtaveszteni ezen módszeren, de a sok akció szinte mindenért kárpótolhat minket.

A Drop Shot.

Bár a drop shot igazán a lehűlő vizekben eredményes, időnként tavasszal is szép eredményeket érhetünk el vele. 5-7cm gumikkal a sügér nagyjára érdemes vadászni ezzel a módszerrel. Akkor szoktam bevetni, amikor láthatóan aktív a sügér. Néha érdemes megpróbálni, akár hónap sügérét is adhatja a drop shot.

Április hónapban itt is ugyanúgy eltűnik a sügér. Szinte ugyanaz a tünet, mint a folyóvizeknél, és szerintem az ok is ugyanaz. Hagyjuk őket békén májusig. Májusban ugyanott kezdenek megjelenni, ahol márciusban is voltak. A jó napokon elég szépen lehet fogni. Tavak tekintetében május érdekes hónap, ugyanis a sügér mellett számos békésnek tekintett halfaj is lecsaphat a kis műcsalikra. Ilyen pl. az íváshoz készülődő ezüstkárász, a ponty, és a vörösszárnyú.

                                                             Májusi meglepetéshal 1.

                                                                    Májusi meglepetéshal 2.

                                                               Májusi meglepetéshal 3.

Hát röviden ennyit a tavaszról. a következő részeben jön a nyár, ami sügérhorgásza szempontjából egy nagyon érdekes évszak, de ne szaladjunk ennyire előre...







2 megjegyzés:

  1. Szia,
    nagyon jó lett az új bejegyzés, ebben már valóban sok konkrét példa került említésre. Sokérdekes dolog és persze tanulság olvasható.
    Kíváncsian várom a folytatást!
    üdv.: Zoli

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Köszi!
    Lesz folytatás, csak most hosszú hétvégén inkább a gyerekekkel horgászok...
    Jövő héten jön a a következő rész...
    Üdv.:Péter

    VálaszTörlés