2012. február 18., szombat

A Gaja patak sorsáról...

Tegnap egy kis baráti összejövetel keretében, megpróbáltuk kibeszélni, (a Hofesz nélkül) a Gaja problémáit, és azokra próbáltunk egyszerű megoldásokat találni. Az összejövetel a Haldorado horgászportálon lett meghirdetve, és bevallom több emberre számítottam. Végülis ha jól emlékszem, összesen öten jelentünk meg. A kis létszám ellenére sikeresnek ítélem meg az egész összejövetelt. Sokan (sőt mindenki) ismertük már a többieket a patak partjáról, de ez volt az első alkalom, hogy így együtt leültünk beszélgetni.
Lássuk, hogyan is alakultak a dolgok...



Elsőként én kezdtem a beszédet. Ismertettem a többiekkel a Hofesz elképzeléseit a patak sorsával kapcsolatban. Lássuk ezeket:

1. A Gaján három helyen kövezéssel vízduzzasztás létrehozása.
A Hofesz három helyet emleget, de csak kettőt jelöl meg pontosan.Az egyik Mohánál, a másik az Aszalvölgyi ároknál lenne az elképzeléseik szerint. Mi tegnap beszéltünk egy harmadik helyről, ami valahol lehetne a Palotai út hídja, és Komáromi vasúti híd között. Az már csak az én személyes magánvéleményem, hogy ide egy nagy helyett, érdemes lenne több kicsi kőből rakott surrantót csinálni.


2. A Nádor csatorna. Nos itt kotrásra hivatkozva nem hagyták, hogy pályázható legyen a Nádor felső szakasza a Hofesz tájékoztatása szerint. Ebben az ügyben egyébként személyesen is megérdeklődtem a kotrást végző cégnél az idei ütemtervet. Tehát aki még nem tudja. Tavasszal újra kezdik a kotrást, és tervek szerint az idei év végére jutnak el Sárszentmihályig.


3. Tervben van egy versenyhorgászatra is alkalmas szakasz a Gaján, ami szerintem egy álom, ami sosem fog valóra válni.

4. Tájvédelmi körzet. A Hofesz mind a mai napig vitatja, hogy meddig tart a Tájvédelmi körzet határa, ugyanis a térképek nem egyértelműek. Szerintem érdemes lenne valami jogászt is belevonni a dolgokba, aki otthon van a természetvédelemmel kapcsolatos törvényekben, hogy egyáltalán van-e valamilyen törvény ami tiltja a tájvédelmi körzeten belül a horgászatot?


A Hofesz kiemelt tervei:

 -Negyedévente tisztasági akciók tervezése.
 -Bozótirtás szervezése, horgászhelyek kialakítása.
 -Vízduzzasztás
 -Folyamatos ellenőrzés

Ezeken felül, végre fel kell venni a kapcsolatot az érintett hatóságokkal (Vízügy, Körny. Véd. Fel., Duna-Ipoly NP., STB....)
Lakossági fórumra, is gondoltak, sőt aláírásgyűjtésre is.



Eddig tartott a dolog száraz része, innentől ötleteltünk. Szóba került sok minden. Megbeszéltük, hogy mi az amiben egyet értünk a Hofesszel, és mi az amiben nem. Átbeszéltük azt is, hogy milyen ötleteink lennének nekünk horgászoknak, és mi az amit még a kiemelt feladatok közé lehetne sorolni.

1. Kezdeném a mostani slágertémával, a kormoránkérdéssel. Sürgősen meg kell szervezni, a kormoránok riasztását, irtását. Egy ekkora kis vizet simán üresre esznek egy-két hét alatt! Lépni kell az ügyben!

2. A Gajában is honos halak telepítése a patakba. Semmiképpen nem szeretnénk, ha a Hofesz ezüstkárászt, és pacnipontyot, netán dévért telepítene a Gajába. Ami jöhet: domlykó, jász, bodorka, karika keszeg, vörösszárnyú, sügér, compó, esetleg aranykárász. A nemes halak közül feltűnően jól megmarad a süllőivadék, és esetleg pikkelyes pontyot is lehetne telepíteni.A mostani gyakorlattól eltérően a halakat több helyen, több kis részletben kellene a patakba elengedni.

3 Szóba került az ellenőrzés kérdése is. Valószínűleg az idén elég sok rajtaütésszerű ellenőrzés lesz, amiknek talán én is aktív résztvevője leszek. Átbeszéltük, hogy mik a "legnépszerűbb" szabályszegések, és bizony egyes emberek név szerint is szóba kerültek. Ők azok akikre fokozottan oda kell figyelnünk.

4. Bár tegnap ez kimaradt, igenis az egyik legfontosabb kérdés, hogy a vízüggyel le kell ülni tárgyalni!
Ne tegyék már meg nyáron, hogy két napra teljesen lezárják a zsilipet Fehérvárcsurgónál! Ha tárgyalásos úton nem megy , akkor más úton, de ezt meg kell akadályozni.



Miután megbeszéltük a fontos dolgokat, elkezdünk sztorizgatni aminek valahogy nem akart vége szakadni.
Mindenki mesélte a szebbnél szebb élményeit, az őrült dolgait, stb...  Késő este volt már mire elbúcsúztunk egymástól azzal, hogy nem ez volt az utolsó összeröffenésünk. Találkozunk még!

5 megjegyzés:

  1. A kormorán kérdést országos szinten kellene valahogy egységesen kezelni, mert hatalmas pusztítást végeznek!

    A haltelepítéssel teljes mértékben egyetértek. A meglévő sügérállományt sem ártana valamiféle szabállyal óvni!

    Azzal, hogy a természetvédelmi terület határán, már egyik oldalon sem lehet horgászni, szerintem a legjobb csukás rész lett lezárva. Két dolog jut itt eszembe:
    1. A halaknak mindenképpen jó!
    2. Nekünk kevésbé!
    Azt hittem, hogy a HOFESZ jogi úton is egyeztetett a Természetvédőkkel! Ha nem szerintem sürgősen meg kellene tenni!

    A Nádorról meg csak annyit, hogy szerintem minél előbb szorgalmazni kellene, hogy hivatalosan is horgászvíz legyen, mert így csak a rablás megy azon a területen!

    Reméljük a kotrás végeztével megoldódik ez a kérdés!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kormorán kérdésben egyetértünk.

      Igen valóban óvni kellene a sügért, sőt a domolykót is. Beszéltünk is róla, de az valahogy kiesett, mikor a beszámolót írtam.
      A Tájvédelmi kérdéskörében van privát véleményem, ami nem egyezik Hofesz céljaival.
      Én örülnék neki ha maradna "védett" ez a rész, úgy mint ahogyan régen is az volt.

      Nádor. Szerintem még az idén nem, talán jövőre lesz pályázható. Abban viszont biztos vagyok, hogyha megszerzi a Hofesz akkor árat próbál emelni...

      Törlés
  2. hali Péter !
    Első sorban , gratulálok a blogodhoz , igen szép és olvasmányos , roham léptekben növekszik a tartalom , csak így tovább !!!
    Nagyon sajnálom , hogy lemaradtam a fent említett "értekezletről" hol volt ez hirdetve ???
    Üdv : Balu-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!

      Hát ez a kis megbeszélés "csak" a Haldó Fehérvár topicjában volt meghirdetve.
      Ne aggódj lesz még! Ez csak az első lépés volt...
      Ha lesz akkor itt blog-on is jelezni fogom.

      Törlés
  3. Sziasztok!

    Nem tudja valaki, hogy a Nádor csatorna Fejér megye alatt kinek a kezelésében van?

    Előre is köszi.

    VálaszTörlés