2012. február 16., csütörtök

Csináljunk wobblert...

Miért álltam neki a saját domis wobblereket gyártani?

Erre nagyon sokrétű a válasz. Benne van az is, hogy sokkal olcsóbban jön ki egy műcsali. Talán a legelején ezért is kezdtem el. De ezen felül még van több indok is, ami miatt azóta is folyamatosan születnek, az újabb, és újabb fahalak. Egyrészt az első pár darab sikere után rájöttem, hogy egy jól elkészített wobbler sokkal fogósabb tud lenni, mint bármelyik gyári. Másrészt az unalmas téli napokra tökéletes unaloműző.
Most ebben a kis bejegyzésben nem a wobblerek elkészítését szeretném bemutatni. Azt majd talán később egy másik kis irományban, bár igazándiból ebben a témában, már nagyon sok jó cikk született.  A célom egy kis figyelemfelkeltés, ugyanis szerintem egy vérbeli pergető horgásznak, ez az egyik legjobb kiegészítő hobbi.

Pár apróság az újabbak közül





Amikor elgurul gyógyszer...


Ilyenkor téli napokon, szinte napról napra készülnek a legújabb apróságok, és ha az időjárás engedi ki próbálom őket. Van, hogy sikeresen...



Persze nyáron is tudnak eredményesek lenni a saját fahalaim...




Ha ember egyszer belefog a wobblerkészítésbe, nem kell leragadni a domis apróságoknál. Most a télen is született pár süllőnek, csukának, és balinnak szánt fahal. Ha ezekkel sikeres tudok lenni az idén akár egyszer is, az leírhatatlan élmény lesz.



Mivel az időjárás még mindig ellenünk van a wobblerkészítés gőzerővel  folyik. Pillanatkép a műhelyből....


Aki e pár sor elolvasása, és a képek végignézése után kedvet kapott a faragáshoz, én azt mondom bátran vágjon bele. Ha egy wobbler kinézete nem sikerült tökéletesre akkor sem kell elkeseredni, ha jól veret, a halak nem fogják az apró hibákat keresni rajta.
Jó faragást!

5 megjegyzés:

  1. Szia Péter.Én éppen a szükséges szerszámok beszerzésénél tartok.De a test anyagánál elakadtam.Te Fehérváron honnan szerzed be a balsafát?Vagy miből készülnek a halacskáid? köszi

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Úgy tudom, hogy a balsa a Praktiker-ből beszerezhető.
    Biztos nem vagyok benne, ugyanis én ajándékba kaptam azt az alapanyagot amit most használok. Balsafa hiányában csináltam már wobblert bodzabélből is

    (http://www.pecavilag.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=141:wobblerkeszitesrl-mate-baratomnak&catid=43:horgaszat&Itemid=66)

    A nagyobb wobblereket én fenyőből készítem.

    VálaszTörlés
  3. Szia.

    Látom szintén egy vérbeli megszállott domolykó vadász :-)
    Jól néznek ki a halacskák. Bár valójában a halaknak kell zsűrizniük őket, és mint látom nekik tetszenek. Sok sikert a tesztelésükhöz.

    Üdv

    VálaszTörlés
  4. Amúgy szerintem a legmegfelelőbb a wobbler készítéshez a száraz uszadékfa. Könnyű vele dolgozni, ingyen van, és sokkal ellenállóbb, mint a balsa, vagy a fenyő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm!
      Igen egy megszállott domolykóvadász vagyok, sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy igazán jó domis víz nélkül. Bár két vízfolyás is van a közelben ahol van domi, de azért ezek messze vannak a domoparadicsomtól...
      Az uszadékfa itt nem nagyon lelhető fel, egy kis patakról, és egy még kisebb csatornáról beszélünk. A balsa nekem ingyen volt, és meg is szoktam vele munkát. Fenyőből a csukás wobblereket szoktam csinálni.

      Törlés