2016. június 30., csütörtök

FishUp plasztik csalik próbája 1.

Az utóbbi időben, alkalmam nyílt kipróbálni a FishUp plasztik csalik, egy jókora részét. Nem akartam elsietve véleményt alkotni ezekről a csalikról, ezért elég hosszasan próbálgattam őket. A használt csalik között vannak gumihalak, plasztik férgek, és egy-egy rovarszerű valami. Módszerek tekintetében a sima jiges technika, és a drop shot lett kipróbálva. Itt jegyezném meg hogy a drop shot módszerhez nem találtam igazán ideális feltételekkel rendelkező pályát, illetve az évszak sem igazán kedvez a módszernek.



Általános információk.

A FishUp egy Ukrajnából származó márka. UL és Light pergetéshez kínálnak, hagyományosnak mondható, twistert, és gumihalakat, rovarlárvákat, rovarokat, férgeket. Mindegyik csali anyagában ízesített. Az anyaguk kellően lágy, és a színek is tökéletesen eltaláltak. Lássuk hát, hogy milyenek élesben?

U-Shad

Elméleti szinten egy sima, vékony testű, bordázott gumihal, de mégse. Minden, hozzá hasonlító csalihoz képest van némi eltérés a formájában. A test nem hengeres, hanem oldalról kissé lapított, és a korong farok előtt, egy amolyan alig észrevehető, farok alatti úszó is van rajta.





Bevallom, hogy ez az egyszerűnek tűnő gumihal lett a kedvencem. Ugyanis tud egy olyan dolgot amit a kis gumihalak nagy része nem. Talán a kissé szokatlan formája miatt, de akár 0,8g-os fejjel használva is bepörgés nélkül süllyed, és közben a farokrésze gyönyörűen veret. Ilyen könnyű fejjel, ezt nem sok gumihal tudja. Vagy pörögnek süllyedés közben, vagy a farok veretése marad el.






Rengeteg sügért fogtam vele, akár a süketnek tűnő napokon is. Próbáltam rejtett horoggal is, tökéletesen működik. A sügéren kívül eddig adott naphalat, pár kisebb süllőt, és a Balcsin beesett a sügerek között pár köves is.


Békés halak közül említést érdemel, egy szép dévérkeszeg....



Tanta

Ez csali lett a második számú kedvenc. Felépítésre egy erősen bordázott testű, nagyon lágy féreg. Ránézésre, kicsit zömök féreg, de a bordák olyan mélyek, hogy ennek ellenére hihetetlen lágy. A sügér egyszerűen megőrül érte.


Nekem a terep sajátosságai miatt jigen adta a halat, de szerintem nagyon jó csali lesz drop shoton is. Jiggelni az ilyen férgekkel elég sajátos módon szoktam. Mivel ez nem gumihal, ezért simán húzva, elég passzív mozgása van. Nem mondanám "no action" csalinak, mert a lágysága, és a mély bordázat miatt, így is produkál egy enyhén hullámzó mozgást. Igazán akkor kezd élni, ha aprókat pöcögtetve, rázogatva, a fenéken pattogtatva vontatjuk be. Hullámzó mozgása, minden halnak csábító, még a békéseknek is.

Flit

Ezt a plasztik csalit még kevesebbszer használtam, de egyre jobban kedvelem. Felépítésre egy vékony féregszerű test kapott pár "szárnyat", és egy villás farokrészt. A test több helyen pluszban el van vékonyítva, tovább segítve. az amúgy sem merev test hajlékonyságát. Igazi univerzális csali. Használható jiggelve, és drop shoton is. Kimondottan jó a "kikötői buzerapecákhoz", magyarul a csónakok közötti vertikális pergetéshez. Jigen a szárnyainak köszönhetően, egy nimfához hasonló lassú süllyedést tud produkálni, de azoknál mindenképpen több, mert a féregszerű test emelgetés közben, a hasonló csaliktól már megszokott, hullámzó mozgást is hozza.






Összegzés

Összességében elég jó tapasztalatim vannak a FishUp plasztik csalikkal. Kimondottan lágy, jó mozgású gumik. A színek is nagyon el vannak találva. Külön jópont nálam, hogy nem valami emberi gyomort is megforgató aromát használtak az ízesítésükhöz. Létezik olyan csali, aminél kerülök bizonyos ízesítéseket, mert bár a halak lehet, hogy értékelik, belőlem még a tegnapi vacsorát is majdnem visszacsalogatják. A továbbiakban, a teszt folytatódik. Keresem az ideális drop shotos pályát, a különböző férgek további teszteléséhez. Illetve van pár gumi rovar, amiket még nem sikerült kipróbálni. Szóval, a folytatás hamarosan következik......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése