2012. december 22., szombat

Mit hozott a jézuska?

                                               avagy 
                          a majdnem felavatott bot esete...


Vajon egy horgásznak mit hozhat jézuska karácsonyra? Hát természetesen, horgászfelszerelést. Nekem is van pár új szerzeményem, ezekről szeretnék most pár sort írni. Karácsonyra megleptem magam némi UL. pergető botra való műcsalival, és egy igazi UL pergető pálcával. Elsőként pár szó a műcsalikról.

A lengyel csomag.

Itt Magyarországon az UL. botokból már van rendes választék, de műcsalikból általában igen szegényes a kínálat. Az apró plasztik mütyürökből is kevés van, de hozzájuk való fejeket is nehéz találni. A 2,5cm Mann's twisterhez pedig szinte lehetetlen. Éppen ezért a barátokkal időnként szoktunk külföldről rendelni. Korrekt áron, és hiánytalanul szokott csomag megérkezni. Nemcsak az ár baráti, de sok olyan dolog van ami a mi kis hazánkban nem létezik. Nézzük hát képekben mit tartalmazott a lengyel csomag.

                                                                    Csoportkép
Már a csoportképen is látszik, hogy a teljes csomag apró Kopyto gumihalakból, gumipolipokból, és különböző twisterfejekből állt. Részletezzük kicsit...

                                                        Az a bizonyos gumipolip...

                                                     Kopyto egy igen érdekes színben


                                               Kopyto minden mennyiségben...


                                                                        Polip és hal

A gumikon kívül voltak még Jaxon twisterfejek 6-os méretben, 1g súllyal. Ez látható az egyik kis Kopyto gumihalban, egy fentebbi képen. Az utolsó bemutatásra váró dolog a 12-es méretű Owner fej,amit kimondottan a 1" (2,5cm) Mann's twisterhez használok.

                            Van, hogy semmi mást nem eszik sügér, csak nagyon apró csalikat...


                                                     Így néz ki bevetésre készen


Az új UL. pálca

A másik dolog amivel megleptem magam egy új UL: pergető pálca volt. Régóta vágyok egy rövid, de igazán lágy botra. olyanra amivel sügérre, de akár vörösszárnyú keszegre is dobálhatok. Egy könnyű egykezes botot kerestem. Hosszas nézelődés után a választásom erre a pálcára esett.

                                Az eddigi legrövidebb és egyben leglágyabb pálcám...

A tokjából kivéve azt hittem rosszul látok. Ilyen vékony bot nem létezik! Elő a tolómérőt! A nyél felett mérve a bottest átmérője pontosan 6,4 mm. A gyári adatok szerint a súlya is éppenhogy túllépi a 100g-ot. Orsót neki! Az 1000-es Ryobi Oasys pont illik rá, a súlypont pontosan kézbe esik.

                              A kép egyszerűen nem adja vissza rendesen, milyen karcsú a bot...

Gyorsan befűztem a 0,16-os madzagot a gyűrűkbe. Hajtogassuk meg egy kicsit!

                                                          Székfárasztás otthon....

Másnap aztán megejtettem az első gyors vizes próbát is. Kereken másfél órát tudtam szakítani a pecára, így halfogásban nem is nagyon bíztam. Nem baj, dobok vele legalább egy párat...  Tőlünk nem messze a Gaja patakra mentem. Az egyik mélyebb részen megálltam, és különböző műcsalikkal megkezdtem a tesztelést.

                                                                 A patak télen

Egy Kopytoval kezdtem a dobálást. Kapás ugyan nem volt, de legalább kiélvezhettem minden dobást ezzel pillekönnyű bottal.A gumi minden rezdülését éreztem boton, nagyon tetszett a dolog. Bármennyire is tetszett a móka, csalit cseréltem, ki akartam próbálni a botot apró wobblerekkel is.

                                            Az első kis felszíntúró domis wobbler

A második wobblerem volt fent, és talán a harmadikat dobtam vele, amikor érdekes dolog történt. Ahogy vezetem a kis fekete katicára hasonlító wobbleremet, egy nagy rántás, aztán volt wobbler, nincs wobbler. Hoppá! Ez csuka volt. Gyorsan kerestem egy hardmono előkét, és ismét egy Kopytoval, most már célzottan a műhalamat elraboló csukára horgásztam. Második dobásra meg is jött. Tompa ránehezedésszerű kapással jelentkezett. A bevágás után rögtön feljött. Húha, ez nem is olyan kicsi! Ránézésre jó 50cm körüli csukával néztem farkasszemet egy pillanat erejéig. Aztán kapcsolt és beindult. Szinte nyélből hajlott a finom pálca. Négy nagyobb kirohanás után aztán lassan éreztem, hogy innentől én irányítok. Ráemeltem a finom cuccal és elfeküdt a halam a felszínen. Akkor már láttam, hogy nagyon vékonyan akadt neki a horgom. Nyúltam a merítőért, amikor még egyszer megrázta a fejét, és elment.... Csalódott voltam, de vigasztalt a tény, hogy tulajdonképpen már kifárasztottam, tehát ez az élmény megvolt. Pár helyet még megnéztem, de több hal nem jelentkezett.

                                                       Ezt gumit kívánta meg...

                                                                     Téli csendélet

Hát így sikerült majdnem felavatni az új pálcát....
De megfogadtam nem adom fel, ezért a csukáért még visszamegyek!


5 megjegyzés:

  1. Megkérdezhetem, hogy melyik oldalról lett rendelve a csomag? Én is szeretem az 1"-os Mann's-okat, csak a hozzá való fej beszerzése igazi kihívás...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan innen:
      http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/en/index.html
      Nem olcsó portéka...
      Üdv.:Péter

      Törlés
  2. Szia.
    Minijigfejeket én a www.sugerbolt.hu -ról szoktam rendelni. http://sugerbolt.hu/termek/balzer_relax_premium_twiszterfej.html
    Ez a Balzer fej szerintem jó választás a kis Kopytokhoz.
    Itt egy kép: http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/404678_294656273914611_1177716598_n.jpg

    Jövőre megpróbálkozom a sügérpergetéssel. Sokat tanultam a cikkeidből.
    Sok halat az új botodhoz!

    Ádám
    http://egyatlaghorgaszkalandjai.wordpress.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Megnéztem ezt Sügérboltot.
      Van ott jobb fej is a Dragon Micro. Szoknya nélküli nagyon jófajta.
      Kíméli a gumikat... A 6-os méret jó is lesz.
      Láttam van náluk is Kopyto pár színben, ezt jó tudni.

      Törlés