2013. augusztus 20., kedd

A gumigeci...

Tudom nem túl szalonképes ennek a bejegyzésnek a címe, viszont legalább találó. Az UL. plasztik csalik tömegében felfedeztem egy igen figyelemre méltó kis apróságot. A neve Sperm Worm. (Ugye, hogy találó a cím?) Az általam használt kis gumi mérete hivatalosan 3/4". A valós teljes mérete valahol 2cm környékén van. Ez a bejegyzésem erről a kis apróságól fog szólni.


A Sperm Worm hivatalosan is egy kis méretű drop shot csali. A mérete, és a felépítése miatt nem is érdemes máshogy megszerelni. A méret dolog egyértelmű. Nem találkoztam még olyan kicsi twisterfejjel, amin ne mutatna bután. A csali felépítése dolog egy kicsit magyarázatra szorul. A palsztikok többféleképpen is csoportosíthatók. Az egyik ilyen csoportosítás szerint, vannak aktívan dolgozó gumicsalik, és vannak amolyan "no action" gumik. Aktívan dolgozik pl, a lapátfarkú gumihal, a twister, stb... No Action csalik a drop sholt gumik például. Nincs semmilyen határozott farokveretés, vagy hullámzás. Nem teljesen merevek ezek a csalik sem, de a csábító mozgás kiváltásához, kell a horgász, a zsínór másik végén. Így tehát egyértelmű volt, hogy a már egyszer korábban bemutatott rövid előkés , UL. drop shot szereléken próbálom meg felkínálni. Elég hát a száraz dolgokból, irány a víz!

A kedvenc kis patakom volt a célhely. Végre megjelentek a sügerek itt is, csupán a mérettel volt némi probléma. Az idén valahogy elég kicsik a csíkos lovagok, és ráadásul még nehéz is megfogni őket. Sokszor a kis 2,5cm twistert is csak csipkedik. Ideális terep, a tesztemhez. Érkezés után apró twistert kötöttem, de csupán egyetlen sügért tudtam vele megfogni. Ütögették a sügerek, de megakasztani nem lehetett őket. Jöhet a gumigeci! Elsődobásra kapás. Sügér.

Fog ez menni! Ezek után sorban fogdostam a sügereket. Nagy nem volt köztük, de úgy látszik az idén nem is lesz. Ami viszont érdekes, hogy máskor ekkora sügereket sokkal nagyobb csalikkal is meg lehetett fogni, az idén valahogy nem.




 Az első sikeren felbuzdulva még többször is kimentem. Az hamar kiderült, hogy ez a csali sem csodaszer. Ha nem eszik a sügér, akkor bizony, a Sperm Worm sem tud csodát tenni. Egy-két darabot ugyan ki lehet vele piszkálni, de a csíkos lovagok étvágyát nem tudja befolyásolni. A kedvenc kis twistereimmel összehasonlítva viszont legalább háromszor, de inkább négyszer eredményesebbnek bizonyult.


Bevallom ekkor látva a kis gumigeci eredményességét, csodacsalinak gondoltam. Tettem ilyen kijelentéseket, hogy "sügérre halálos". Aztán jött az Adonyi kirándulásunk, ahol először szembesültem azzal, hogy ennek a műcsalinak is vannak korlátai. Ott a sügér kint állt a sekély vízben a kövek között. Esély nem volt a drop shot módszerre. Ha meg beljebb dobott vele az ember a gébek mohón lecsaptak a gumigecire.


Ezek után persze tovább próbálkoztam itt a patakon. A sügér továbbra is ette az újdonságot. Sok kis csuka van az idén. Twisterre nagyon sok szokott jönni. Ez kis apróság ugyan teljesen nem szűri ki a csukákat, de sokkal kevésbé eszi, mint a twistert


Összegezve a tapasztalatokat.
Mikor jó ez a kis plasztik, és mikor nem?

-Ha sok a sügér, és jól eszik akkor nagyon sokat lehet vele fogni, viszont ha csak a nagyokat szeretnénk megfogni, akkor más nagyobb csali után kell nyúlnunk.

-Mint minden drop shot szereléknek kell neki egy minimális vízmélység. Ötven centis víznél már működhet.

-Géb veszélyes pályán ne is próbáljuk, mert abból csúnya gébezés lesz.

-Nem csak a gumigecire, de minden drop shot szerelékre vonatkozik az, hogy nagy területek átfésülésére alkalmatlan. Akkor igazán életképes, ha egy jól behatárolható helyről kell a halakat megfogni.

-A süket napokon van igazi jelentősége egy ilyen apróságnak szerintem. Amikor sügér passzív, és a normál aktív mozgású plasztikokat figyelemre sem méltatja, akkor érdemes próbát tenni egy ilyen érzékeny UL. drop shot cuccal. Csodát nem fog tenni, de egy csúnya betlitől megmenthet minket. Ha elég sokáig idegesíti egy kis ebihalszerű valami a sügereket, előbb, vagy utóbb valamelyiknél elfogy a cérna....

Ha nincs ilyen plasztik csalink akkor sem kell kétségbe esni. Egy 1" twistert a horogra tűzve hasonlóan eredményesek leszünk. Talán annyira nem mint a gumigecivel, de majdnem annyira. A fent képen látható kárász is a twistert kívánta meg. Meg kell még említenem ezzel csalival kapcsolatban, hogy az egyik fő gondom vele, hogy nehézkes beszerezni. Eddig egyetlen helyen láttam, a Kaland horgászboltban. Mivel én sose járok arra, ezért ez problémákat okoz.

Egyenlőre ennyit a kis újdonságról. Természetesen tovább fogom próbálgatni a gumigecit, és ha lesznek új tapasztalatok más vizekről, azokról úgyanígy beszámolok.....


2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Szia! Régóta figyelemmel kísérem a blogod, imádom, tavaly csöppentem bele az UL pergetésbe.
    Nemigen szeretek hozzászólogatni írásokhoz, most is inkább egy kérdést tennék fel.: Csinálok rendkívül olcsón szakállnélküli jigfejet, kb 10 ft/db áron jön ki, s szó szerint akkorát csinálok, amekkorát akarok. Snecizőhorog-méretűt is. Ha esetleg van kedved megpróbálni a "gumigecivel", szívesen küldök neked pár darabot, természetesen ingyen, a sok olvasnivalóért cserébe :). :)

    Ha érdekel, vagy megnéznél képet: schmidtbence92@gmail.com

    Még mielőtt félreértenél, nem eladó vagyok, csak most ötleteltem és csnáltam párat a sufniban, és gondoltam, ha már megemlítetted hogy csak dropshotra jó, megcáfolnálak, ha elfogadod. :)

    VálaszTörlés