2024. szeptember 9., hétfő

Nyári, (anyagilag gazdaságos) method feeder

 Tudom, hogy sokan azt várják tőlem, hogyha már egy új bejegyzés, akkor az legyen a régi élménybeszámoló jellegű írás. Van, ezeknek az olvasóimnak egy rossz hírem. Ez az írásom se olyan lesz. Ennek a fő oka, hogy a reggeli pörgős, de tulajdonképpen nagyon hasonló, 2-3 órás feederezésekből, nehéz igazi élménybeszámolót írni. Hol vannak az igazi, cserkelős, pergetős, kispatakos élménybeszámolók? Sajnos, a környékünkön, a régi jó vizek, csak halovány árnyékai önmaguknak. Úgy látom egyébként, hogy a probléma országos, és elég összetett. Vannak még élményt biztosító jó vadvizek, de lakóhelyemtől sajnos messze. Erre témára, most nem is pazarolok több betűt, inkább lássuk miről is lesz szó, ebben az újabb szösszenetemben. Amikor elkezdtem barátkozni a method feederezéssel, végig néztem a témában rengeteg videót. Sajnos, a fellelhető videók szinte 100%- reklám célú videó, ami a mai anyagias világban nem csoda. Tulajdonképpen, minden tartalomkészítő köthető valamilyen márkanévhez, de minimum egy nagyobb horgászbolthoz. Ezzel, alapvetően nem is lenne probléma, de ők teljesen más szemmel látják a valóságot, mint egy átlaghorgász. 

Hajnal a Vidámparki tónál

Szinte bármilyen methoddal kapcsolatos videót néztem végig, mind azzal kezdődött, hogy az elején beáztattak több ezer forintnyi pelletet, vagy bekevertek egy rakás drága etetőanyagot. Van üdítő kivétel, pl. a Dovit cégnek azért van jópár átlaghorgásznak is hasznosítható videója. A termékeiket nem ismerem, de a videóik egész jók. Én viszont egy átlagfizetésből élő, átlag (melós) horgász vagyok. Bár, szeretem a hobbimat, azért nincs végtelen anyagi lehetőségem áldozni rá. Ezért keresem mindig a legjobb, de azért nekem megfizethető lehetőségeket. Az egész nyaramat a kísérletezésnek szenteltem, és szerencsére elég sok tapasztalat gyűlt össze, ahhoz, hogy azt érdemes legyen most megosztanom.

Az én "Placc-om" :)

A tó ahol a legtöbbször horgászok, Székesfehérváron a Vidámparki tó. A tóban nagyon sok ponty van, de kihívás az érdeklődésüket olyan szinten felkelteni, hogy jó ütemben lehessen fogni őket. Lássuk hát a felmerülő kérdéseket, és a választ azokra.

Érdemes-e, szemes anyaggal alapozni?

A tapasztalatom az, hogy a jó keszeg, kárász állománnyal rendelkező tavakon általában érdemes. De! A nagy pontysűrűségű vizeken, mint amilyen ez tó is, semmilyen pluszt nem jelent a bejuttatott szemes anyag. Többszörösen kipróbált a dolog, így bármennyire logikátlannak tűnik, ez az igazság.



Szénhidrátos, vagy halas?

Itt nálunk, az átlagpontyok jól reagálnak nyáron a szénhidrátos etetőanyagokra is. A dolog anyagi oldalát is figyelembe véve, addig nem mennék el a halas vonal felé, amíg ezek az etetőanyagok is működnek. A kimondottan method módszerhez kifejlesztett mixek általában halas jellegűek, de hétköznapokra simán megfelel egy gyorsan bontó pontyos etetőanyag. A legnagyobb kánikulában, a vajsavas dolgok viszont igen hatékonyak tudnak lenni.




Pellet box?

Akárki találta ki ezeket a pellet boxokat, nagyon forradalmi dolgot alkotott. Félelmetesen hatékonyak tudnak lenni, Semmi mással nem tudtam olyan fordulatszámra emelni a halfogást, mint pellettel. Én azt mondom, hogyha a költségvetésbe belefér, érdemes használni őket. Úgy érdemes számolni, hogyha eszik a hal, egy ilyen box, kb 3 óra, és elfogy. Úgy tudtam kicsit spórolósabban használni őket, hogy a peca elején, az alapot etetőanyaggal alakítottam ki, és akkor váltottam a pellet boxra mikor már elkezdtek összeállni a halak. Sok boxban, ott van a pelletekhez való, aktivátor folyadék is. A spórolás másik módja, hogy a pelletből a zacskós verziót veszi meg az ember. Ilyenkor ugye, nincs az aktivátor bent a zacsiban, de ha nem versenykörülmények közt horgászunk, nem fog annyira hiányozni. A spórolás egy újabb szintje, mikor egy két marék beáztatott pelletet keverek az etetőanyaghoz. Ez már lassít halfogás ütemén, de látványosan feljavítja magát az etetőanyagot.





Kiakasztva?

A method módszer lényege a pontosság. Ha magabiztosan tudsz 2 négyzetméteren belül pontosan dobni, a kiválasztott távolságra, akkor nem kell kiakasztani a zsinórt, minden más esetben szinte kötelező. 40-50m-nél távolabbra már szinte nincs olyan ember aki ilyen pontossággal tud dobni. Az embert meg tudja téveszteni a saját szeme, a megváltozott szélirány, szélerősség, a változó fényviszonyok.




Számít a csali?

Bizony, hogy számít. Ami nekem működött nyáron. A mangó, a narancs, vajsav, ananász wafterek illetve pop-up . Márkanevet szándékosan nem említek. Méretek tekintetében nekem bejött a 8-10mm

Stopper?

Van, aki ezt method módszert is úgy képzeli el, hogy bedobok, aztán várok. A másik véglet, amikor valaki stopperrel méri az időt két dobás közt. Az igazság valahol a kettő közt lehet. Alapvetően a peca elején az ember sűrűbb dobásokkal próbál egy alapot képezni a folytatáshoz. A folytatás, illetve a peca üteme viszont nagyban függ a  tó halállományától. Hiába akar valaki 3 perces ütemre pontyot fogni, ha nincs annyi hal a tóban, ez nem fog menni. Nekem szerencsém van, itt rengeteg a ponty. Pellettel, 1-2 percenként elhúzza egy ponty, ha már rendesen beálltak.




Aroma spray, juice, liquid stb...

Normál esetben, szerintem nyugodtan elhagyhatók. Verseny körülmények közt, nagy jelentőségük lehet, illetve, még egy esetben. Vannak olyan, kicsit talán troll horgásztársak, akik úgy próbálják meg megkönnyíteni a saját dolgukat, hogy kb. ugyanazt távot horgásszák meg, amit te, és a lehető legközelebb horgásznak hozzád. Ilyenkor, egyértelmű a szándék. A te összeállt halaid próbálja meg átcsalni. Ilyenkor, bosszantó, hogy ütemet vesztesz, és halak elkezdenek ide oda pingpongozni a két etetés közt. Egy kis plusz aroma segíthet eldönteni a csatát. Bosszantó ez a jelenség, de sajnos létezik....



Kicsit számolgassunk. 

Etetőanyaggal (szénhidrát alapú) horgászva nekem 3-5 perc körüli ütemmel sikerült fogni a pontyot. A kedvenc etetőanyagom 2 pecára tuti elég, a helyi horgászboltban 2300 Ft

Zacskós pellet. Ezzel már akár 1-2 perces ütemmel is fogható a ponty. Ha nem sok napot tudok horgászni akár még bele is fér költségvetésbe. Átlagban 1600 Ft- a csillagos égig az áruk.

Pellet box. Kétségkívül gyors, egyszerű, hatékony. Akinek belefér (pl. aki havi egyszer, kétszer tud csak kint lenni) mindenképpen ajánlott. Árban a kedvencem ami viszonylag olcsó (TLK saját márkás vajsavas) 2000 Ft környékén kezdődik. Innentől aztán megint szinte a csillagos ég a felső határ árban...

Ahogy már írtam is, az etetőanyaggal alapozva, pellettel folytatva, kedvezőbbé lehet tenni a költségeket. A halas method mixeket egyenlőre elengedtem, mert amellett, hogy drágák, nem adtak semmi pluszt, pl. a pellethez képest.

A horogra való csalikat sajnos meg kell venni, de egy dobozzal sokáig el lehet horgászni.

Nagyjából szerintem összefoglaltam a nyári tapasztalatokat. Kétségtelen, hogy a method feedernél vannak olcsóbban kivitelezhető horgászmódszerek, de a döbbenetes hatékonysága, mindenképpen a módszer mellett szól. 2-3 óra alatt 20-30 pontyot fogni eddig semmilyen más módszerrel sem sikerült.